Italijanska vladajuća koalicija ponovo hoće Serđa Matarelu za predsednika
Serđo Matarela

Italijanska vladajuća koalicija ponovo hoće Serđa Matarelu za predsednika

Stranke u vladajućoj koaliciji u Italji objavile su da su se složile da se ponovo izabere odlazeći predsjednik Serđo Matarela na to mjesto, strahujući za političku stabilnost zemlje u slučaju da ne uspije da se nađe njegov nasljednik.

Osamdesetogodišnji Matarela je međutim više puta rekao da ne namjerava da ostane na toj funkciji. Uprkos tome on je dobio gotovo 400 glasova u sedmom krugu glasanja u parlamentu za predsjednika te zemlje.

Osmi krug glasanja počeo je u subotu a da bi bio izabran Matarela treba da prikupi najmanje 505 glasova.

Mesto predsjednika u Italiji je uglavnom protokolarno ali on ima važnu ulogu u slučaju političke krize u zemlji gdje je politička scena vrlo rascjepkana. On ima ovlašćenja da raspusti parlament, da imenuje premijera i može da odbije da pruži mandat koalicijama koje smatra suviše krhikim.

Izbori za njegovog nasljednika vode se od početka nedelje, i do sada je izvršeno sedam krugova glasanja, i predstavnici nisu uspjeli da se slože oko imena.

Iako sve političke partije predstavljene u parlamentu, izuzev partije ekstremne desnice Frateli d'Italia, čine dio koalicije koja podržava desničarsku vladu premijera Marija Dragija, ljevica i Pokret pet zvjezdica ne uspjevaju da postignu konsenzus.

Dragi, bivši šef Evropske centralne banke, prije izbora bio je favorit za mjesto predsjednika, ali brojni poslanici su odbili da glasaju za njega strahujući da bi njegov odlazak iz vlade destabilizovao vladu i izazvao prijevremene izbore prije predviđenog kraja sadašnje vlade 2023.godine.

"Tražimo od Matarele da ostane da nastavimo sa istom ekipom, sa Dragijem na čelu vlade", rekao je danas Mateo Salvini vodja partije ekstrmne desnice Liga, posle neuspjeha kandidata koga je on predložio u petak.

Bivši premijer Silvio Berluskoni koji je u jednom trenutku bio kandidat ali je posle odustao, rekao je da bi njegova stranka bila spremna da glasa za Matarelu.

"Znamo da od njega tražimo veliku žrtvu ali znamo takođe da možemo to od njega da tražimo u interesu zemlje", rekao je Berluskoni.

Matarela koji je već imao vrlo buran sedmogodišnji mandat, između političkih kriza i koronavirusa, ipak izgleda nije baš spreman da ostane za još jedan mandat. Prema današnjim medijima Dragi je dugo bio na sastanku sa njim da pokuša da ga ubijedi da prihvati novi mandat.

Sicilijanski sudija koji je bio malo poznat prije dolaska na mjesto predsjednika 2015. godine umio je diplomatski da upravlja teškom političkom situacijom, što cijene sve italijanske partije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.