Matarela: Prvi pravi „energetski most“ između EU i Balkana
Foto: Twitter@Quirinale

Italija Crnu Goru vidi kao referentnog partnera

Matarela: Prvi pravi „energetski most“ između EU i Balkana

Današnja ceremonija označava momenat od izuzetnog značaja u našim međusobnim odnosima, kazao je predsjednik Italije Serđo Matarela na inauguraciji elektroenergetske interkonekcije između stanice Ćepagati i stanice u Lastvi Grbaljskoj koja ujedinjuje Italiju i Crnu Goru.

Matarela je istakao da je realizacija kabla zahtijevala rad koji je trajao više od 10 godina, i predstavlja investiciju od velikog značaja i složen inženjerski projekat sa visokim tehnološkim sadržajem.

"Ovaj projekat je rezultat rada italijanskih i crnogorskih stručnjaka i radnika,  i koji će, kada počne sa radom, značajno doprinijeti razvoju naših zemalja.Ova infrastruktura ima ogromnu stratešku vrijednost na evropskom nivou: ona u stvari predstavlja prvi pravi „energetski most“ između Evropske unije i Balkana.Upravo iz tog razloga, kvalifikovan je kao projekat od zajedničkog evropskog interesa, odnosno kao doprinos sigurnosti snabdijevanja i integraciji mreža za prenos električne energije na kontinentalnom nivou.", kazao je Matarela.

On je poručio da je sve veće približavanje, kako je kazao, prijatelja sa Zapadnog Balkana evropskoj zajedničkoj kući je cilj kojem Republika Italija pridaje veliku važnost.

"Tema infrastrukturne povezanosti je od suštinskog značaja za približavanje EU: elektroenergetske, informacione, željezničke i autoputne mreže podržavaju rast, otvaraju nove mogućnosti i privlače ulaganja. Energetski kabl između Italije i Crne Gore se u potpunosti integriše u ovaj okvir, favorizujući učešće zemalja Zapadnog Balkana u evropskim strategijama i njihovo postepeno usklađivanje sa standardima Zajednice takođe u energetskoj i klimatskoj oblasti, i promoviše razmjenu električne energije iz obnovljivih izvora. Ova infrastruktura predstavlja, dakle, veoma važno čvorište za Italiju, za region Balkana, za Evropu, jer nas konkretno zbližava, čini da se osjećamo da smo dio istog projekta, da dijelimo resurse i jača zajedničke težnje.", poručio je italijanski predsjednik.

EJaEKOsWkAEIQrB

Foto:Quirinale 

Ocijenio je da današnja ceremonija označava momenat od izuzetnog značaja u našim međusobnim odnosima.

"Ovaj elektroenergetski objekat je svjedočanstvo i plod naše čvrste bilateralne saradnje u energetskoj i industrijskoj oblasti; saradnje koja će biti  zabilježena u našim odličnim političkim odnosima. ", kazao je Matarela, ističući  da je od posebnog značajna što zajedno sa crnogorskim kolegom Milom Đukanovićem otvara projekat u godini u kojoj se obilježava 140. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvije države.

Kako je rekao, veza koja se nije narušila ni tokom burnih perioda evropske istorije, koji, uprkos tome, nijesu promijenili odnose prijateljstva i poštovanja između naša dva naroda.

"Primjeri pozitivne i efikasne saradnje između naših zemalja su brojni i odnose se na najrazličitije sektore, od industrije, do saradnje u oblasti pravosuđa, zajedničkih akcija u borbi protiv ilegalne trgovine. Italija Crnu Goru vidi kao referentnog partnera, zemlju koja je svjesna i odlučna da doprinese konsolidaciji regionalne stabilnosti, takođe kao članica Atlantskog saveza i zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.Italija snažno podržava proces pristupanja zemalja jugoistočne Evrope Evropskoj uniji.", naglasio je Matarela.

Kako je dodao, uvjereni su da je sudbina čitavog regiona Balkana neodvojiva od sudbine ostalih evropskih zemalja, jer Balkan je Evropa i sastavni dio iste istorije i iste civilizacije.

"Put kojim je Crna Gora krenula, u perspektivi buduće, potpune integracije u Evropsku uniju, zaslužuje ohrabrenje i podršku, u uvjerenju da može biti podsticaj i za druge zemlje u regionu.Realizacija ovog objekta predstavlja podsticaj za dalje intenziviranje naše saradnje.", kazao je italijanski predsjednik izražavajući zahvalnost Terni,  prvom nezavisnom operatoru prenosnih mreža u Evropi, za rad i posvećenost ovom projektu.

 


Naglasio je da je obezbjeđivanje sve efikasnije i sigurnije električne veze od suštinskog značaja za život i napredak u savremenom društvu.

"To je vrijedna usluga koja se pruža građanima, preduzećima i rastu naših zemalja i svih njihovih partnera.Zahvaljujem se na Vašem prisustvu, gospodine predsjedniče Đukanoviću, i koristim priliku da Vama i crnogorskom narodu iskažem najsrdačnije dobre želje., zaključio je u svom obraćanju predsjendik Italija Serđo Matarela.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.