Edukacija policijskih službenika po pitanju zaštite i promocije LGBTI prava
Foto: Twitter

Edukacija policijskih službenika po pitanju zaštite i promocije LGBTI prava

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin je danas prilikom skupa organizovanog u cilju razmjene iskustava policije Crne Gore i policije Bosne i Hercegovine konstatovao da je upravo ta aktivnost još jedna potvrda snažne podrške Evropske unije i Savjeta Evrope u jačanju kapaciteta crnogorske policije i snaženju regionalne saradnje kao preduslova za brži napredak na integracijskom putu.

Direktor je naglasio „Uprava policije ulaže velike napore da kroz reformski proces uspostavi jak i održiv sistem čiji je cilj jačanje borbe protiv svih oblika kriminala, naročito prevencija krivičnih djela počinjenih iz mržnje“, te je dodao „Za djelotvorno i potpuno eliminisanje zločina iz mržnje, neophodno je angažovanje, informisanje i djelovanje cjelokupnog društva.“

Zajednički program Evropske unije i Savjeta Evrope, a implementiran od strane Programske kancelarije u Podgorici, Regionalni projekat „Promocija različitosti i ravnopravnosti na Zapadnom Balkanu” je od izuzetnog značaja za Upravu policije, posebno u dijelu edukacije policijskih službenika po pitanju zaštite i promocije LGBTI prava, sa posebnim fokusom na specijalističku obuku policijskih službenika za pravovremeno prepoznavanje delikata koji predstavljaju zločine iz mržnje.

Tokom saradnje koja traje više od deceniju, crnogorska policija i LGBTI zajednica su kvalitetnom komunikacijom i zajedničkim aktivnostima značajno doprinijeli napretku i poboljšanju položaja i statusa LGBTI osoba u Crnoj Gori.

¨Snažna podška koju Uprava policije pruža implementaciji LGBTI prava naročito se ogleda kroz stalnu edukaciju policijskih službenika, mrežu LGBTI kontakt policajaca koji postoje u svakom centru i odjeljenju bezbjednosti, kao i kontinuirani i predani rad Tima povjerenja.¨ navodi se u saopštenju.

Veoma važan partner Uprave policije u nastojanjima da efikasno i efektivno odgovori na krivična djela počinjena iz mržnje nad LGBTI osobama, jesu organizacije civilnog društva, koje imaju centralnu ulogu u praćenju krivičnih djela počinjenih iz mržnje i pružanju podrške žrtvama.

„Neophodno je da zajedno, uz podršku naših međunarodnih partnera, uložimo dodatne napore u prepoznavanju specifične štete koja nastaje zločinima iz mržnje nad LGBTI osobama, te nastavimo da zajedno radimo na kontinuiranom jačanju kapaciteta za adekvatan i senzibilan odgovor u slučajevima krivičnih djela počinjenih iz mržnje i govora mržnje, kao i efikasnijoj zaštiti prava svih građana LGBTI orijentacije“, istakao je Brđanin.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.