Italijanske kompanije zainteresovane za ulaganja u Crnu Goru

Italijanske kompanije zainteresovane za ulaganja u Crnu Goru

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović primio je u posjetu ambasadora Republike Italije u Crnoj Gori Luku Zeliolija.

Na početku sastanka ministar je ambasadora upoznao sa rezultatima koje je ova Vlada ostvarila u prvoj godini svoga rada.

„Ove godine bilježimo ekonomske rezultate koji  su jako dobri  i to je važan temelj  da danas imamo priliku da pričamo o stabilnoj ekonomiji i javnim finansijama i o  načinima na koji možemo jednu zemlju, koja je teško pogođena krizom, da izgradimo na bolje uprkos teškom zatečenom stanju i  najvećim padom ekonomije koji je zabilježen u  Evropi.“

 „Ministarstvo ekonomskog razvoja je preduzelo niz aktivnosti, donijelo ispravne i pravovremene odluke koje su uspjele da povrate turističku aktivnost i da za prvih devet mjeseci, po podacima Centralne banke prihodujemo 700 miliona eura od ove važne privredene grane“, kazao je ministar i dodao da je  „upravo očuvanje turističke supstance u najvećoj mjeri doprinijelo do snažnog ekonomskog oporavka u zemlji.“

Milatović je naglasio da Crna Gora teži da postane cjelogodišnja turistička destinacija i da se temelji takve destinacije izgrađuju putem diverzifikacije turističke ponude, izmjena zakonodavnih okvira i ulaganjem u infrastrukturu posebno na sjeveru Crne Gore, na čemu MER intenzivno radi.

Takođe, potrebno je u narednom periodu staviti akcenat prije svega na koordinaciju  različitih politika koje se tiču regionalnog razvoja.

„Kapitalni budžet za 2022. godinu  usmjeren je na regionalnu jednakost u Crnoj Gori i izdvajanja po stanovniku,  te su  najveća izdavanja usmjerena ka našoj sjevernoj regiji, a dodatno će se unaprijediti životni standard cijelog društva kroz projekat Evropa sad! koji je prepoznat u Budžetu“, pojasnio je Milatović.

Tokom sastanka Milatović je naglasio da ova Vlada ima nultu toleranciju na korupciju, volju da iskorijeni sivu ekonomiju iz društva i da stvori ambijent koji je siguran i privlačan za ulaganja stranih investitora.

„Crna Gora je na svom evropskom putu sve bliža krajnjem cilju a to je članstvo u EU. Naša vjerovanja i težnje su da taj cilj postignemo 2025. godine. To je svakako jasan signal svim budućim investitorima koliko je Crna Gora ozbiljna da izgradi svoj imidž na pravim vrijednostima i sigurnim prilikama", kazao je Milatović.

Sagovorni su se saglasili da postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje između Crne Gore i Italije.

Ambasador Zelioli zahvalio se na prijemu i prilici da se detaljnije upozna sa važnim projektima na kojima Ministarstvo radi.

On je ministru predočio da postoji zainteresovanost italijanskih kompanija za ulaganja u Crnu Goru, ali i potreba za boljom direktnom povezanosti dvije države koje baštine prijateljske odnose.

Ambasador  je naglasio da Italija pruža punu podršku Crnoj  Gori na njenom evropskom putu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.