Prosvjetni radnici neće biti zapostavljeni, uskoro uvećanje zarada za 17 odsto
Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Ministarstvo prosvjete, kulture, nauke i sporta

Prosvjetni radnici neće biti zapostavljeni, uskoro uvećanje zarada za 17 odsto

Ministarstvo prosjvete, nauke, kulture i sporta je od početka mandata pokazalo i dokazalo da su nam na prvom mjestu naša djeca i prosvjetni radnici, što je misija i vizija koja mora biti primarna, posebno u resoru prosvjete. Da je socijalna politika primat Vladi Crne Gore, govori i činjenica da je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja uspjelo da obezbijedi uvećanje zarada za prosvjetne radnike u visini od 17 odsto od 01.01.2022. godine, saopšteno je danas iz tog resora.

Povećanje zarade se ne odnosi samo na prosvjetne radnike već i na zaposlene u zdravstvu, što je kako navode iz MPNKS nesumnjivo veliki uspjeh Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

"Isto tako, u prethodnom periodu prosvjetni radnici nisu bili zapostavljeni, pa nijednom zaposlenom na određeno vrijeme nije prekidan radni odnos za vrijeme zimskog i ljetnjeg raspusta, usled čega su: ostvarili zaradu za te mjesece, plaćen im je radni staž, a mnogi su na korak od ostvarenja prava na transformaciju iz radnog odnosa na određeno vrijeme u radni odnos na neodređeno vrijeme", navodi se u saopštenju.

Takođe, dodaju da je MPNKS učinilo sve da i bivši direktori ostvare svoje pravo na rad, čime je još jednom pokazano da je staranje o standardu i potrebama zaposlenih na prvom mjestu.

Poručuju da zaposleni koji je napravio propuste kao rukovodilac javne ustanova po automatizmu ne znači da je loš nastavnik, naprotiv. Zbog toga je MPNKS sprovodeći politiku Vlade, pružilo jednake šanse za sve.

"Imajući u vidu da je ovo samo dio, onoga što je MPNKS sprovelo i da ne obuhvata pojedinačne zahtjeve prosvjetnih radnika, pojedinačne zahtjeve škola, roditelja, učenika kojih ima u velikom broju i koji su u velikom broju i usvojeni, nejasan je stav Nikolaja Kneževića koji se tek sada sjetio problema koji postoje mnogo duže nego ovo Ministarstvo. Problema koji postoje i postojali su sve vrijeme njegovog angažovanja u sindikatu. Prosvjetni radnici se pitaju zašto ovako oštar na riječima i beskompromisan u nastupu nije bio proteklih godina i decenija? Zašto je položaj prosvjetnih radnika sa svakim donošenjem novih obrazovnih zakona bivao sve gori? Svaki problem koji je naveo naslijeđen je, nisu škole preko noći oronule, niti su nastavnici tu gdje jesu od juče", izričiti su iz Ministarstva.

Bez obzira na sve navedeno, pa čak i na one koji u svojim pojavljivanjima i nastupima nisu konstruktivni, čak naprotiv, poručuju da se MPNKS suočava sa svim izazovima, i rješava svaki jedan po jedan.

To je neupitno jer su kako ističu dosadašnjim djelovanjem pokazali da im je cilj zadovoljan nastavnik.

MPNKS je naglašavaju bilo pristupačno Sindikatu, i svaki predstavnik sindikata prosvjete, a bilo ih j kako pojašnjavaju e do sada 4, je primljen, obavljen je razgovor i skoro sve sugestije su bile prihvaćene.

Upitali su zašto nijednom sa druge strane nije bio Knežević već svaki put neki drugi predstavnici Sindikata, te su poručili da je to pitanje na koje se odgovor mora tražiti u okviru Sindikata.

"MPNKS ne pravi razliku izmedju članova sindikata, niti ga se tiču kadrovska rješenja u toj radničkoj organizaciji. MPNKS  je bilo i ostalo spremno da razgovara kao što to i činimo od samog početka, a prepuštamo Sindikatu da sam odredi svoje predstavnike kao socijalni partner koji zastupa interese prosvjetnih radnika, uz napomenu da ih podjednako snažno zastupa i MPNKS", zaključuje se u saopštenju i dodaju da je namjera MPNKS jasna kada se uzme u obzir činjenica da je ministarka Vesna Bratić, prosvjetni radnik.

Upitali su da li je potrebno postavljati pitanje kakve su njene želje u odnosu na položaj prosvjetnih radnika u Crnoj Gori?

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.