Jul 2021. najtopliji mjesec otkako se mjeri temperatura
Ilustracija

Jul 2021. najtopliji mjesec otkako se mjeri temperatura

Prošlog mjeseca oboren je veliki rekord – jul je bio najtopliji mjesec ikada izmjeren u istoriji, prema podacima koje je danas objavila američka Nacionalna agencija za istraživanje okeana i atmosfere (NOAA).

Jul je obično najtopliji mjesec u godini, ali je ovogodišnji jul bio najtopliji mjesec ikada zabilježen“, saopštio je Rik Spinrad, vođa NOAA-e, prenosi Index.hr.

Kako je rekao, ovaj rekord „naglašava uznemirujući put koji su postavile klimatske promjene“.

Kombinovana temperatura kopna i okeana na cijelom svijetu bila je 0.9 stepeni Celzijusa iznad prosjeka, odnosno ovaj jul je bio najtopliji mjesec otkad su počela mjerenja prije 142 godine, piše NBC News.

NOAA je u saopštenju objavila kolaž fotografija koje ilustriraju strašne posljedice klimatskih promjena, uključujući poplave, toplotne talase, sušu, uragane i požare.

Klimatske promjene mijenjaju svijet na način koji nije viđen hiljadama, pa i stitinama hiljada godina, navodi se u izvještaju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.