Požar zahvatio područje NP Durmitor
Foto: Nacionalni parkovi CG

Požar zahvatio područje NP Durmitor

Požar koji je danima prisutan u reonu planine Bunetina u opštini Pljevlja, proširio se i na dio zone Nacionalnog parka Durmitor iako su zaposleni u Službi zaštite Parka, zajedno sa vatrogasnom službom iz Pljevalja, pokušavali da ga suzbiju i ugase, saopšteno je danas iz NP.

Riječ je kako se navodi u saopštenju o vrlo nepristupačnom terenu iznad samog kanjona Tare gdje se požar ubrzano širi među borovim stablima zbog osušene trave i niskog rastinja.

Otežavajuća okolnost je i ta što se dio livada više ne kosi jer se ranije na takvim mjestima požar uspio izolovati i ugasiti.

Nadzornici Nacionalnog parka Durmitor ovih dana, pružaju svoj maksimum da raspoloživim sredstvima za gašenje požara koja su jedino moguća na ovakvom terenu (naprtnjače sa vodom, grane, i dr.), lokalizuju požar kako se ne bi proširio u većim razmjerama i zahvatio kanjon Tare.

"Nacionalni parkovi Crne Gore očekuju pomoć i podršku svih nadležnih državnih organa kako bi se požar u NP Durmitor što prije lokalizovao i suzbio. Pravovremenim djelovanjem svih subjekata uključenih u gašenje ove negativne pojave spriječiće se posljedice po ukupni biljni i životinjski svijet ovog zaštićenog područja koji promoviše Crnu Goru kao destinaciju izvanrednih prirodnih ljepota i vrijednosti", poručuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.