Građanska akcija usamljena u borbi za ostvarenje neposrednog biračkog prava
Božidar Vujičić

Građanska akcija usamljena u borbi za ostvarenje neposrednog biračkog prava

Zakone u Crnoj Gori usvajaju poslanici i poslanice, koji su mandate dobili diskriminacijom i korupcijom biračkog prava, a Građanska akcija je usamljena u borbi za ostvarenje neposrednog biračkog prava, definisanog čl.45 Ustava i drugim međunarodnim propisima, saopštio je predstavnik Građanske akcije Božidar Vujičić.

On je kazao da je Građanska akcija dostavila odluku sudija Ustavnog suda U-I br. 4/16 Delegaciji EU u Podgorici, ambasadorima stranih država, Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti, Udruženju pravnika CG, urednicima RTCG i TV Vijesti, poslanicima, Vladi, Zaštitniku ljudskih prava, dijelu NVO sektora i na druge adrese, kako bi se upoznali, kako sudije Ustavnog suda tumače i štite neposredno biračko pravo iz čl.45 Ustava.

“Sudije smatraju da neposredno biračko pravo mogu da ostvare građani Crne Gore, jer po sudijama Ustavnog suda,  neposredno biračko pravo iz čl.45 Ustava, znači pravo birača da lično glasa, ne da neposredno direktno bira kandidata za poslanika, kako je to praksa u ostatku svijeta”, kazao je Vujičić.

Smatra da zakone u Crnoj Gori usvajaju poslanici i poslanice, koji su mandate dobili diskriminacijom i korupcijom biračkog prava.

“Nisu ih dobili u skladu sa čl.83 Ustava, koji glasi, Skupština ima 81 poslanika koji se biraju na neposrednim izborima na osnovu jednakog, opšteg biračkog prava i tajno. Nijedan poslanik nije neposredno izabran od birača, već je svaki poslanik izabran voljom predsjednika partije, kojoj pripada. Zato su zakoni koje usvaja neustavna Skupština ništavini”, rekao je Vujičić.

Skupština Crne Gore, kako je kazao, nije izraz istinske volje građana, nijedan građanin sa pravom glasa ne zna kom kandidatu sa liste je dao glas, već je glas dao izbornoj listi.

“Po stavu sudija Ustavnog suda iznijetog u odluci, birač je glasajući za listu glasao za sve kandidate sa liste. Sudije ustavnog suda samo nisu uspjele u odluci da objasne sljedeće, ako birač glasajući za listu glasa za sve kandidate na listi, kako neki kandidati dobiju mandate a neki ne dobiju, kako im je onda jednako biračko pravo. Za odgovor na ova pitanja sudije nisu imali dovoljno kreacije”, kazao je Vujičić.

Istakao je da je Građanska akcija za sad usamljena u Crnoj Gori u borbi za ostvarenje temeljnog ljudskog prava, definisanog čl.45 Ustava i mnogim međunarodnim propisima, koje je prihvatila Crna Gora.

“Članom 198 Krivičnog zakonika CG propisano je da će se kaznom zatvora od godine dana kazniti lice koje javno iznosi kvalifikacije na račun države, koje državu izlažu poruzi i pričinjavaju štetu. Za svaku državu pa i Crnu Goru najteža kvalifikacija je javno ukazivanje da je Skupština države neustavna, zasnovana na sistemskoj diskriminaciji i korupciji biračkog prava, što već godinama javno saopštava Građanska akcija”, naveo je Vujičić.

Članom 201 Krivičnog zakonika, kako je ukazao, propisano je da se neće kazniti lice koje javno izloži poruzi Crnu Goru ukoliko to uradi u odbrani nekog ljudskog prava ili zaštite opravdanih interesa.

“Jasno je da Građanska akcija iznosi argumentovane činjenice radi zaštite biračkog prava i interesa cijelog društva, koje još uvijek nema narodnu Skupštinu, zasnovanu na jednakom i neposrednom biračkom pravu i koja je izraz istinske volje građana”, rekao je Vujičić.

Istakao je da, ako je Evropska unija spremna da Crnu Goru prihvati u svoje društvo sa neustavnom Skupštinom, znači da joj namjere nisu iskrene, jer su upoznati da su “sve odluke oko pristupanja Crne Gore u EU usvojili poslanici neustavne Skupštine Crne Gore”.

“Pozivamo, po ko zna koji put, Javni servis da programom približi pravo građana određeno čl.45 Ustava, da neposredno biraju i budu birani, da najzad ta tema prestane da bude zabranjena tema u Crnoj Gori, da o toj temi daju svoj stav javno i lica kojima smo dostavili Odluku Ustavnog suda U-I br.4/16, odnosno da stanu u zaštitu neposrednog i jednakog biračkog prava građana Crne Gore”, rekao je Vujičić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.