Usvojeno preko 150 molbi za uslovni otpust osuđenika
UIKS,foto: PR Centar

Tokom prošle i u prvoj polovini ove godine

Usvojeno preko 150 molbi za uslovni otpust osuđenika

Viši sud je tokom prošle i u prvoj polovini ove godine usvojio više od 150 molbi osuđenih lica za uslovni otpust, saopšteno je Danu iz tog suda.

Kako je saopštila portparol tog suda Aida Muzurović, od početka ove godine do sada ovaj sud je pozitivno odgovorio u 45 predmeta, dok je u prošloj godini prihvaćeno ukupno 106 molbi osuđenih lica.

Do 2015. godine o molbama za uslovni otpust odlučivalo je Ministarstvo pravde, dok je od jula 2015. taj institut u nadležnosti viših sudova.

Prema statističkim podacima, Ministarstvo pravde i podgorički Viši sud su u poslednjoj deceniji odobrili više od 1.200 molbi za uslovni otpust.

Među licima koja su se zbog dobrog vladanja našla na slobodi prije isteka zatvorske kazne, između ostalih, bili su i bivši predsjednici crnogorskih opština koji su osuđivani zbog zloupotrebe službenog položaja, pojedini i u produženom trajanju, biznismeni koji su uglavnom osuđivani na kazne ispod zakonskog minimuma, političari, ali i lica osuđivana za teška krivična dijela protiv života i tijela.

U nizu tih molbi u dva navrata našla se i molba Damira Mandića, saučesnika u ubistvu glavnog i odgovornog urednika „Dana” Duška Jovanovića, ali je zbog loše bezbjednosne procjene oba puta odbijena.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.