Janjić: DF u najgoroj poziciji, nije im u interesu stabilnost države
Dušan Janjić

Janjić: DF u najgoroj poziciji, nije im u interesu stabilnost države

Gledajući slike političara u Crnoj Gori, pomislili bi da u državi kohabitacija cvjeta. Srdačni pozdravi predsjednika države, Skupštine i Vlade, potom večera predsjednika Skupštine, premijera i DF-ovaca koji su tražili njegovu smjenu. No, ne poklapa se to sa pričom kojoj su građani svjedočili prethodnih dana. Politički analitičar Dušan Janjić da su kaže ogromne razlike među koalicionim partnerima, a trenutno im ni interesi nisu isti.

Janjić poručuje da DF nema interes stabilnost Crne Giore. To je kako navodi jasno i ne mogu nikog da lažu.

Upitao je da ako im sad ne valja Krivokapić, s kojim naglaskom i distancom izigravaju Abazovića i URU. Ova Vlada poručuje prvenstveno postoji zbog Demokrata i URE.

"I dok prave kompromise zarad viših interesa, o interesu onih koji su ih glasali teško da je iko mislio, jer bi makar budžet bio usvojen. No, tu se i lome koplja. DF tim glasanjem ucjenjuje, a upravo su iz URE kazali da političke kombinatorike dolaze u obzir nakon izglasavanja budžeta", pojasnio je Janjić.

Kako navodi, u najgoroj poziciji trenutno je DF.

"I to ne svi, da kažem, nego Mandić, i ekstremne patriote jer su izdali patritoizam. Nije patriotizam služiti Rusiji ili Srbiji nego državi u kojoj živite i razvijati vrijednosti svoje nacije", poručio je Janjić.

A da kao svoje vide drugu državu pokazuju i stihovi koji su se pjevali na večeri kojoj su, osim lidera DF-a, prisustvovali i predsjednik Skupstine Aleksa Bečić i poslanik Demokrata Boris Bogdanović.

Janjić kaže posrijedi je problem sa identitetom.

"Srpski rod je upravo to, to je predpolitička kategorija, al vi na srpskom rodu ne možete napraviti državu. Nije je napravio ni Vučić. Ko god je pokušavao nije je napravio, država je kategorija koja mora da se oslanja na građane, a ne na nacije", izričit je Janjić.

Dodaje da je tački sporenja mnogo, a nada se da bi pomirenje mogao da donese novi mitropolit Joanikije koji ih je i okupio na večeri za istim stolom…

"Ja se nadam da je Jonaikije pametan čovjek i da se neće upetljati u to. Nije njegovo da miri političare. Ja sam bio blizak sa patrijarhom Pavlom i svjedok sam kako je on izbjegavao te izazove da ga ne upetljaju u politiku, a svi su htjeli o njega da se ogrebu", poručio je Janjić.

Janjić dodaje da razmije da mitropolit mora pozivati vjernike na jedinstvo i tu željeti kompromis ali da je tu i granica jer CG nije većinski sastvaljena od srpskog etnosa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.