Likvidna sredstva banaka u martu 1.06 milijardi eura
Ilustracija

1.3 odsto manje u odnosu na mart

Likvidna sredstva banaka u martu 1.06 milijardi eura

Prosječna likvidna sredstva banaka u martu su iznosila 1,06 milijardi eura, što je 1,3 odsto manje nego u februaru.

Prosječna likvidna sredstva u martu su u odnosu na isti period prošle godine bila veća 11,4 odsto.

Koeficijenti likvidnosti za bankarski sistem u cjelini su, na dnevnom i dekadnom nivou, bili iznad propisanih minimuma, prenosi Mina.

Bilansna suma banaka na kraju marta iznosila je 4,64 milijarde eura i bilježi pad od 0,4 odsto u odnosu na februar, dok je u odnosu na mart prošle godine porasla 1,7 odsto.

U strukturi aktive banaka, u martu su dominantno učešće od 70,3 odsto ostvarili ukupni krediti, nakon kojih slijede novčana sredstva i računi depozita kod centralnih banaka sa 18,6 odsto, hartije od vrijednosti sa 9,7 odsto, dok se 1,4 odsto odnosilo na preostale stavke aktive.

U strukturi pasive, dominantno učešće od 74,5 odsto ostvarili su depoziti, nakon kojih slijedi kapital sa 12,9 odsto, pozajmice sa devet odsto, dok se na ostale stavke odnosilo 3,6 odsto ukupne pasive.

Ukupan kapital banaka na kraju marta iznosio je 600,4 miliona eura i bilježi rast od 0,8 odsto na mjesečnom nivou, dok je na godišnjem oslabio 0,9 odsto.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.