Banke odložile otplatu kredita za 1.589 klijenata
Ilustracija

Drugi moratorijum

Banke odložile otplatu kredita za 1.589 klijenata

Banke su tokom drugog moratorijuma odobrile odloženu otplatu kredita za 1.589 firmi i građana.

Prvi moratorijum je bio krajem marta i svi su imali pravo da odlože plaćanje rata na 90 dana. Krajem maja odobren je drugi moratorijum na koji su imali pravo oni koji dokažu da im je poslovanje ugroženo pandemijom korona virusa.

Prvi moratorijum iskoristilo je 64 hiljade klijenata, odnosno 45 odsto kreditnog portfolija. Ukupna vrijednost odloženih obaveza od početka drugog moratorijuma je 3,43 odsto kreditnog portfolija. Prijavljivanje za drugi moratorijum počelo je 1. juna. Bankama je ostavljeno da odlučuju da li će da ponude za sve ili samo za određene kreditne proizvode. Nijesu obavezne da ponude drugi moratorijum korisnicima, čak i ako ispunjavaju uslove propisane novom odlukom CBCG. Korisnik kredita može tražiti moratorijum na 90, 30 ili 60 dana. Novi moratorijum banke mogu odobriti samo korisnicima kredita koji 31. decembra 2019. nijesu imali kašnjenje u otplati duže od 90 dana, čiji kredit nije bio klasifikovan kao nekvalitetan i nije restrukturiran u 2020, prenosi Pobjeda.

Korisnici kredita koji su iskoristili pravo na moratorijum iz prve odluke imaju pravo i na ovaj drugi, pod određenim uslovima.

To su samo neki od uslova za drugi moratorijum.

Restrukturirani kredit banka može tretirati kao novoodobreni pod uslovom da korisnik na kraju prošle godine nije imao kašnjenje u otplati duže od 90 dana, čiji kredit na taj dan nije bio klasifikovan kao nekvalitetan i nije restrukturiran u 2020.

Uslov je i da korisnik može dokumentovano dokazati banci da je njegova finansijska pozicija pogoršana ili će to biti u bliskoj budućnosti, zbog uticaja pandemije na njegovo poslovanje, te ako banka procijeni da će nakon restrukturiranja biti poboljšana njegova kreditna sposobnost.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.