Zbog štrajka advokata uključuje se i evropski Savez advokatskih komora
Zdravko Begović

Osmi dan obustave rada

Zbog štrajka advokata uključuje se i evropski Savez advokatskih komora

Za odluku Advokatske komore da, zbog neuspjelih pregovora sa Vladom o izuzimanju iz Zakona o fiskalizaciji obustave rad, zainteresovao se i Savez advokatskih komora Evrope (CCBE).

Tako će na sjednici PECO komiteta, zakazanoj za preksjutra, o ovom problemu govoriti predstavnik komore, kazao je za Pobjedu predsjednik Zdravko Begović.

Prema njegovim riječima, AKCG je pridruženi član CCBE do ulaska u EU, kada će postati stalni članovi, dok je PEKO komitet tijelo zaduženo za države koje nijesu punopravne članice saveza. Nakon sjednice trebalo bi saopšte svoj stav po pitanju crnogorskih advokata koji će uputiti Vladi Crne Gore.

Do kraja prošle nedjelje, stigle su tri prijave protiv advokata koji su se oglušili o naredbu komore da ne smiju pristupati sudovima, policiji i tužilaštvima tokom obustave rada koja je započela prošlog ponedjeljka. Trojica advokata bi trebalo do početka iduće nedjelje da se izjasne o svom djelovanju, nakon čega će disciplinski tužilac komore odlučiti da li u njihovim radnjama ima elemenata teže povrede dužnosti.

Iz Vlade ih i dalje niko nije kontaktirao, ali oni poziv čekaju. Spremni su, kazao je Begović, za bilo koji vid komunikacije i pripremaju predloge koje bi izložili prilikom tog susreta.

Prema odluci AKCG, advokati ne mogu odlaziti u sudove, policiju, tužilaštva, niti u kancelarije javnih izvršitelja i notara, ali mogu podnositi tužbe, žalbe i ostala pravna akta kako bi izbjegli propuštanje rokova. Od prošlog ponedjeljka građani su bez ustavnog prava na pravnu pomoć, a u svim crnogorskim sudovima odložena su brojna ročišta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.