Vukšić da objasni zbog čega je odao tajne podatke
Dejan Vukšić dolazi na sjednicu Odbora za bezbijednost i odbranu, Foto: Pobjeda

VDT formiralo predmet protiv v.d. direktora ANB povodom odavanja tajnih podataka

Vukšić da objasni zbog čega je odao tajne podatke

Više državno tužilaštvo formiralo je predmet povodom novinskih tekstova vezanih za odavanje tajnih podataka na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu - odgovoreno je Pobjedi na pitanje da li je pokrenut izviđaj protiv vršioca dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića zbog iznošenja tajnih podataka.

Predmet se, kako je dodala državna tužiteljka i portparolka Lepa Medenica, nalazi u fazi izviđaja.

Narednih dana tužilac će saslušati Vukšića i utvrditi pod kojim okolnostima je odao tajne podatke. Osim njega, na spisku za saslušanje naći će se i poslanici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu.

Kako je Pobjeda objavila, umjesto razotkrivanja razgranatih veza koje je lažni američki diplomata Stevan Simijanović imao u Crnoj Gori, parlamentarno saslušanje potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu u petak, 19. marta, pretvorilo se u skandal međunarodnih razmjera.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić, u materijalima dostavljenim poslanicima Odbora za bezbjednost otkrio imena, funkcije i djelokrug rada domaćih operativaca ANB-a i - kršeći zakon i protokole NATO - razotkrio identitet agenata CIA koji su boravili u Crnoj Gori.

Prema informacijama Pobjede, u jednoj službenoj zabilješci sa sastanka u Agenciji za nacionalnu bezbjednost precizno su navedena imena crnogorskih operativaca koji su sarađivali sa zapadnim kolegama iz CIA u više operacija.

Osim navođenja imena, Vukšić je u informaciji dostavio i detaljne opise rada agenata ANB-a, kao i linije rada u različitim operacijama, dok se u čitavom izvještaju samo na jednom mjestu opisuje rad na razotkrivanju Stevana Simijanovića, čovjeka koji je falsifikovao diplomatski pasoš SAD.

Inicijator parlamentarnog saslušanja, član Odbora za bezbjednost i predsjednik SDP-a Raško Konjević je, dvadesetak minuta prije početka saslušanja, kada je pogledao sadržaj službene zabilješke, tražio hitni prekid sjednice, zbog kompromitacije procedure ustupanja tajnih podataka.

Konjević je pojasnio da se obavještajni podaci koji pripadaju državi članici NATO-a ne smiju ustupati poslanicima, jer se u tim dokumentima nalaze imena operativaca.

"Sumnjam da je to urađeno namjerno. Vukšić je znao da se radi o tajnim podacima druge države i zato izvodim zaključak da je to uradio sa nekom vrstom namjere. Odavanjem tajnih podataka obavještajne agencije jedne države članice NATO-a, direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić prekršio je zakon i napravio ozbiljan bezbjednosni propust zbog koga bi hitno trebao da podnese ostavku", ocijenio je Konjević.

Ono što se dešavalo kasnije potvrđuje Konjevićevu tezu da se ništa nije dešavalo kao plod slučajnosti ili nespretnosti.

Premijer Zdravko Krivokapić je pokušao da relativizuje krivicu vršioca dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića izjavom da on nije otkrio tajne podatke članice NATO već interne informacije koje su u posjedu ANB. Pozvao je tužilaštvo da podnese krivičnu prijavu protiv poslanika koji su, kako je rekao, nedostojni funkcije i koji su javnosti dostavili tajne podatke.

"Ako tužilaštvo to ne uradi, onda oni ne rade posao na pravi način", zaprijetio je tada predsjednik Vlade.

Međutim, u sjedištu Alijanse budno prate aferu odavanja tajnih podataka u Crnoj Gori. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg nije htio komentarisati obavještajna pitanja u Crnoj Gori, ali je ponovio da je Alijansa fokusirana na zaštitu klasifikovanih podataka i dokumenata. Rekao je da Alijansa ima sistem provjere za zaštitu podataka.

Više poslanika opozicije je u petak optužilo vršioca dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića da je odao tajne podatke jedne zemlje članice NATO-a članovima skupštinskog Odbora za odbranu i bezbjednost kojima je navodno dostavio i imena stranih i domaćih tajnih agenata i detalje tajnih operacija jedne strane službe.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, istog dana, priznao je da je Vukšić napravio propust odavanjem tajnih podataka.

O skandalu koji je izazvao Vukšić uoči sjednice Odbora reagovao je i donedavni ministar odbrane Predrag Bošković, koji je najavio da će insistirati da se utvrdi odgovornost zbog odavanja tajnih podataka.

"Treba da utvrdimo da li je bilo postupanja sa namjerom, ili zaista je u pitanju jedna bahatost i arogancija i nepoštovanje državnih interesa Crne Gore", kazao je on.

O mogućem kršenju Zakona o tajnosti podataka, kako je nakon sjednice koja je održana u petak izjavio predsjednik Odbora Milan Knežević, raspravljaće se na novom kontrolnom saslušanju Abazovića i Vukšića koje bi trebalo biti održano krajem marta ili početkom aprila.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.