Plan BIA za opstrukciju formiranja Vlade: Milatovića posvađati sa Spajićem do cijepanja partije
Ilustracija, Foto: Standard

Plan BIA za opstrukciju formiranja Vlade: Milatovića posvađati sa Spajićem do cijepanja partije

Posebna pažnja srpsko-ruskih obavještajaca je usmjerena na poslanike koji ne pripadaju Pokretu Evropa sad, već su dio njihove predizborne koalicije, od kojih su neki od ranije prepoznati po vezama sa srpskim državnim organima. Namjera im je da pokušaju da ih „ubijede“ da glasanje za 44. Vladu uslove ulaskom koalicije „Za budućnost Crne Gore“ u nju, što bi javno obrazložili neophodnošću da Vlada bude stabilna, kako bi ostvarila zacrtane ciljeve, među kojima je jedan od prvih učlanjenje u Evropsku uniju.

Takođe, u njihovom fokusu su i poslanici iz redova Pokreta Evrope sad za koje cijene da su bliži predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću nego mandataru Spajiću.

Izvori bliski ovom pokretu smatraju da je BIA već uspjela da ostvari kontakt sa nekolicinom njihovih funkcionera i poslanika, te da se otvoreno govori da neki od njih pokazuju neposlušnost i prijete da neće glasati za izbor Vlade.

Aktivnostima BIA na planu realizacije zacrtanog cilja posebno doprinosi savjetnik za bezbjednost crnogorskog predsjednika Dejan Vukšić, koji srpskim obavještajcima, prema pouzdanim informacijama, dostavlja tačne i pravovremene podatke o svim dešavanjima u stranci, stavovima pojedinaca, odnosima unutar rukovodstva i tako dalje, a koji su mu itekako poznati iz svakodnevnih kontakata sa Milatovićem i njegovim saradnicima. Izvori navode da je Vukšić za potrebe BIA već profilisao potencijalne mete, odnosno poslanike koji imaju rezervu prema Spajiću i njegovom planu za sastavljanje Vlade, dostavljajući im i precizne sugestije za pravce djelovanja u odnosu na njih kako bi se „ubijedili“ da u presudnom momentu otkažu podršku mandataru. Izvori navode da svoju saradnju sa BIA-om Vukšić i ne krije, te da se u stranačkim krugovima i Predsjedništvu navodno otvoreno govori da je on „oficir za vezu“ Milatovića sa srpskim službama.

Srpska obavještajna služba u ovim aktivnostima računa i na podršku samog predsjednika Milatovića, koji je od početka mandata uspostavio veoma bliske odnose sa kolegom iz Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Izvori iz diplomatskih krugova navode da su srpski obavještajci prilikom nedavne posjete Milatovića Beogradu, sačinili precizan psihološki profil crnogorskog predsjednika, koji im je ukazao na njegove karakteristike koje mogu iskoristiti da dodatno pogoršaju njegov odnos sa Spajićem, čak i do mjere da mu Milatović otvoreno uskrati podršku. Za te potrebe bio je angažovan profesionalni psiholog koji inače sarađuje sa BIA koji je, pod drugim imenom, prisustvovao dijelu posjete, a takođe su mu dostavljeni svi snimci koje je BIA napravila tokom Milatovićevog boravka u Beogradu. Upravo na osnovu njegovih nalaza, odnosno sugestija, u centrali BIA napravljen je precizan plan „na koje karte treba igrati“ sa Milatovićem kako bi ga u potpunosti posvađali sa Spajićem, odnosno konačno uništili Pokret Evropa sad.

Po toj procjeni, Milatović ima uticaj na dovoljan broj poslanika sa njihove liste da bi, ukoliko se okrene protiv Spajića, izbor njegove Vlade mogao učiniti nemogućim. Ostaje da se vidi koliko će biti uspješne aktivnosti BIA, te ko će i na koji način otkazati podršku Spajiću, odnosno prihvatiti ulogu da po nalogu strane službe izda partijske kolege i opstruira izbor Vlade, koja je Crnoj Gori prijeko potrebna.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.