53 odsto pacijenata imalo problema sa probavnim sistemom usled kovida

53 odsto pacijenata imalo problema sa probavnim sistemom usled kovida

Kovid-19 je prvenstveno respiratorna bolest koja prouzrokuje respiratorne probleme, ali može da zahvatiti i druge djelove tijela. Ljekari su ustanovili da kovid-19 može da utiče na pluća, srca, ali i na probavni sistem.

Prema statistikama, kod 53 odsto pacijenata oboljelih od kovida-19 razvije se barem jedan gastrointestinalni simptom, piše Times of India.

Osim toga, kod nekih pacijenata gastrointestinalni simptomi mogu da se jave još u ranoj fazi bolesti, a kod nekih pacijenata su to jedini pokazatelj infekcije.

Nekoliko je najčešćih znakova koji pokazuju da kovid-19 utiče na probavni sistem

Gubitak apetita

Neke osobe oboljele od kovida-19 prijavile su gubitak apetita. Neobičan gubitak apetita može da bude pokazatelj infekcije. Unos zdrave hrane ključan je za oporavak od bolesti, a gubitak apetita može da uspori oporavak i prouzrokuje gubitak kilograma.

Kako bi to izbjegli, stručnjaci preporučuju pacijentima da jedu hranu koja je bogata energijom i proteinima i koja pomaže u jačanju imunološkog odgovora.

Grčevi

Dio pacijenata prijavio je grčeve i bolove u stomaku kao simptome koronavirusa. Bolovi u stomaku mogu da budu prouzrokovani bilo kakvom aktivnom upalom ili crevnom infekcijom. Osim toga, mogu da se jave i kada virus napada osjetljiv probavni trakt.

Mučnina i dijareja

Ovi simptomi uglavnom se javljaju u početnoj fazi bolesti. U slučajevima ozbiljne infekcije, neki pacijenti takođe mogu da povraćaju krv i potrebna im je hitna medicinska pomoć. Dijareja može da bude pokazatelj umjerenog ili težeg oblika bolesti.

Gubitak čula ukusa i mirisa 

Ovo su neki od simptoma koji su karakteristični za kovid-19, a mogu da budu pokazatelj gastrointestinalnih problema koje prouzrokuje virus. Uz to, gubitak čula ukusa i mirisa može da dovede i do gubitka apetita, što može dodatno da utiče na probavu i sam oporavak.

Osim toga, virusna infekcija može da prouzrokujei gubitak kilograma, a može negativno da se odrazi i na metabolizam, što može da poremeti oporavak i oslabi imunološki odgovor.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.