Husović: Krivokapić čestitao neustavni praznik, ignorisao odluku institucija Federacije BiH
Mehmed Husović

Husović: Krivokapić čestitao neustavni praznik, ignorisao odluku institucija Federacije BiH

"Zdravko Krivokapić je, čestitao takozvani “Dan Republike Srpske“, uprkos činjenici da je 2015. godine, Ustavni sud Bosne i Hercegovine, zakon kojim je 9. januar označen kao praznik, proglasio neustavnim, a da ga je Venecijanska komisija označila kao “diskriminatorski”, između ostalog jer Bošnjaci i Hrvati smatraju da je tog dana započelo etničko čišćenje i ratno razaranje", saopštio je Mehmed Husović, predsjednik Opšinskog odbora DPS Rožaje.

"Vjerujemo da je Krivokapić znao da je povod za ovakvu odluku Ustavnog suda taj što je tog datuma, dakle 9. januara 1992. godine u Sarajevu samozvana Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini donijela “Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine”, a da su na čelu te samoproglašene Republike bila lica koja su kasnije osuđena za ratne zločine pred Haškim sudom: Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik", naveo je Husović.

On dodaje da je čestitku, premijer pokušao da sakrije od domaće, ali i međunarodne javnosti, "jer čestitati neustavni praznik, koji dva konstitutivna naroda smatraju sramnim datumom, zaista je uvreda za Federaciju Bosne i Hercegovine, njene građane ali i za sve Bošnjake, Hrvate koji žive u Crnoj Gori".

"Ipak, Krivokapić se potrudio da njegova čestitka protivustavnog praznika, ipak dovoljno odjekne u “srpskom svetu”, kako bi na taj način osnažio svoje poljuljane pozicije u toj imperijalističkoj tvorevini osmišljenoj u glavama sljedbenika nacional - šovinističke ideologije Mladića, Karadžića i ostalih ratnih zločinaca", zaključuju Husović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.