Leposavić: Mišljenje Venecijanske komisije već imamo, nema govora o diskriminaciji; DPS napustio sjednicu
Sjednica Odbora za ljudska prava, Foto: Screenshot

Odbor za ljudska prava

Leposavić: Mišljenje Venecijanske komisije već imamo, nema govora o diskriminaciji; DPS napustio sjednicu

Poslanici opozicije napustili su sjednicu Odbora za ljudska prava Skupštine Crne Gore na kojoj se razmatraju izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Na sjednicu Odbora nijesu pozvani predstavnici CPC. Ministar pravde Vladimir Leposavić kazao je da se izmjenama Zakona obezbjeđuju da nema diskriminacije između vjerskih zajednica.

Ministar pravde Vladimir Leposavić naveo je da se ne usvaja novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti, nego je se u manjen obimu mijenja Zakon o kojem je VK već dala mišljenje.

“Ne postoji zakonski propis koji obavezuje državne organe da za svake izmjene zakona traži mišljenje VK, posebno kada se radi o zakonu koji već ima mišljenje VK”, naveo je Leposavić.

Cilj izmjena zakona je, kako kaže, sklanjanje odredbi za koje je SE već dao preporuku da se uklone iz zakona.

Predsjednik Odbora za ljudska prava Skupštine Crne Gore Jovan Vučurović kazao je na početku sjednice na kojoj se razmatraju izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti da je na sjednicu pozvao predstavnike tradicionalnih vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković zatražila je da se odgodi rasprava, jer nemaju mišljenje Venecijanske komisije.

Za ministra Vladimira Leposavića je rekla da je ministar “nepravde”.

“Jeste li vi prijeki sud, je li mi prisutvujemo pravnom nasilju? Šta je ovo?”, pitala je Vuković.

Vučurović je na početku sjednice kazao da je primio dopis ombudsmana Siniše Bjekovića da pozove predstavnike Crnogorske pravoslavne crkve na sjednicu.

“Moje je pravo da odlučim koga ću da pozove, to sam pravo iskoristio da pozovem predstavnike tradicionalnih crkava”, rekao je Vučurović, na početku sjednice.

Halil Duković (DPS) je kazao da je za vrijeme dok je on bio na čelu ovog odbora on bio prepoznat po zaštitit prava i sloboda, te da nikome nije uskraćivano pravo govora bilo kome.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.