Skupština Crne Gore

Ponovno usvojen Zakon o slobodi vjeroispovjesti i ostali zakoni koje je Đukanović vratio na ponovno odlučivanje

Poslanici Skupštine Crne Gore ponovo su usvojili Izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja o pravnom položaju vjerskih zajednica. Izmjene su usvojene glasovima 41 poslanika.

Usvojene su i izmjene Zakona o izmjenama i dopunama zakona o kreditnim institucijama, Zakona o izmjenama Zakona o sanaciji kreditnih institucija, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

Sjednica Prvog vanrednog zasijedanja Skupštine o ovoj godini počela je sa zakašnjenjem od sat.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić potvrdio je da kvorum postoji jer je u sali prisutan 41 poslanik.

U sali su bili poslanici vlasti, predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić i svi ministri.

Sjednici ne prisustvuju poslanici opozicije.

Nakon ove sjednice, za danas je planirano i drugo vanredno zasjedanje na kojem će se ponovo odlučivati o predlozima poslanika vlasti, koje je takođe predsjednik države odbio da poptiše.

To su izmjene Zakona o radu, izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima i namještenicima i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

"Dopis Ustavnog suda skandalozan"

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić saopštio je danas da Ustavni sud traži da se Skupština izjasni po podnešenom zahtjevu o ocjeni ustavnosti u roku od 15 dana, što nije do sada zabilježeno.

Bečić je kazao da su poslanici parlamentarne manjine podnijeli Ustavnom sudu inicijative za ocjenu ustavnosti odluka koje je Skupština donijela u decembru - odluke za obrazovanje Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, izmjenama Poslovnika i izboru članova DIK-a.

"Primio sam skandalozan dopis predsjednika Ustavnog suda koji traži da se Skupština odredi prema predlogu za ocjenu ustavnosti odluke o obrazovanju odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu u roku od 15 dana. Jasno vam je da u vanrednom zasjedanju Skupština ne može u tom roku utvrditi odgovor Ustavnom sudu. U svakom drugom zahtjevu je rok za odgovor 30 dana. Prvi put u istoriji je postavljen rok od 15 dana“, kazao je Bečić.

Navodi da je danas Skupština danas dobila još jedan dopis – da se odredi i o predlogu o ocjeni ustavnosti Odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika.

"I za to se ostavlja rok od 30 dana. Uvjeren sam da su različite sudije izvjestioci dali predloge, uvjeren sam da je predsjednik Ustavnog sudarok od 15 dana za odgovor tražila sutkinja Desanka Lopičić, pa neka me Ustavni sud demantuje ako imam pogrešnu procjenu", kazao je Bečić.

Poručuje da neko pod hitno mora da objasni odluke Ustavnog suda.

"Neko želi da najveći zakonodavni dom bude onemogućen u ispunjavanju ustavnih nadležnosti. Uvjeren sam da iza ovog zahtjeva stoji sutkinja Desanka Lopičić, ovo je dokaz instrumentalizacije, ali i budi sumnje u opasne namjere u ovom procesu“, izričit je Bečić.

Naglasio je da je pred početak sjednice uputio dopis Ustavnom sudu u kojem je naveo da Skupština ne može odgvooriti u roku od 15 dana i nije do sada zabilježeno da se odgovor traži u roku kraćem od roka u kojem se može sazvati sjednica Skupštine.

"Zahtijevao sam drugi rok, koji Skupština može da ispoštuje", poručuje Bečić.

Najavio je da će uskoro poslanici nove većine osporiti odluke koje su donijeli poslanici prethodnog saziva u martu, aprilu i maju, kada se glasalo onlajn iako nije bio izmijenjen Poslovnik.

"Vidjet ćemo postupek Ustavnog suda“.

Slaven Radunović (DF) ocijenio je da se drskost koju je pokazao Ustavni sud, ne može očekivati ni od ulične bande.

Naglašava da se radi o brutalnim partijskim vojnicima.

Podsjetio je da dvoje sudija ide u penziju i da jednom od njih vjerovatno ne odgovara rok od 30 dana za dostavljanje odgovora Skupštine.

Branko Radulović (PzP) poručio je da će ovi zakoni, o kojima će Skupština ponovo da se izjasni, biti dovedeni u pitanje za 15 dana, jer je to najavio predsjednik države i DPS-a Milo Đukanović.

"Treba da se pripremimo za jaču i konkretniju borbu“, kazao je Radulović.

Momo Koprivica (Demokrate) rekao je da Ustavni sud ne radi svoj posoa, kao ni Sudski ni Tužilački savjet i da se radi o klasičnoj zloupotrebe službenog položaja radi doživotnog čuvanja fotelja pojedinaca.

Naveo je da Lopičić nije sudija Ustavnog suda već funkcioner DPS-a.

"US je Lopičić 27. januara 2020. izabrao za predsjedavajući iako ta funkcija nije propisana ni Ustavom ni zakonom. Isti taj sud 6. novembra stavlja van snage kao neustavnu sopstvenu odluku o izboru Lopičić. Trebalo je da novi predsjednik Ustavnog suda da stavi van snage sve akte koje je donijela Lopičić i da vrati razliku u plati“, kazao je Koprivica.

Miodrag Lekić (Demos) kazao je da živimo u trenutku institucionalne opstrukcije.

"Apelujem da akteri kohabitaciji u saopštenjima izbjegnu "nastavak dijaloga" kao da smo u Francuskoj i da se prilagodimo i potezima i retorikom ovome što doživljavam“, rekao je Lekić.

Ispred Skupštine protest

Ispred zgrade Skupštine danas se okupilo nekoliko desetina pristalica patriotskih organizacija sa zastavama Crne Gore i NATO-a. Okupljeni su nosili natpise: “Stop fašizmu”, “No pasaran”, “Ne crtajte mete”, “Stop prijetnjama”, “Ne kršite Ustav”...

Okupljeni su se razišli nakon početka sjednice.

Zbog očekivanog okupljanja uprkos epidemiološkim mjerama prisutni su bili i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Saobraćaj se odvijao bez prekida.

Ispred Skupštine je postavljena čelična ograda. Iz MUP-a su ranije danas saopštili Vijestima da se spremaju za “patriotski skup”.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.