Leposavić: Zakon o slobodi vjeroispovjesti neoboriv
Vladimir Leposavić

Leposavić: Zakon o slobodi vjeroispovjesti neoboriv

Novi zakon o slobodi vjeroispovijesti sadrži i djelove iz obrazloženja presuda Evropskog suda za ljudska prava, tako da je u potpunosti neoboriv, kazao je za Dan ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

On je to rekao nakon što je potvrđeno da su poslanici koalicije „Crno na bijelo“ Ustavnom sudu podnijeli inicijativu za ocjenu saglasnosti dijela članova Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica sa Ustavom Crne Gore i potvrđenim i objavljenim međunarodnim ugovorima.

Leposavić je istakao da svako ima pravo da predloži ili pokrene postupak za ocjenu ustavnosti opštih pravnih akta.

“Kada je u pitanju aktuelna inicijativa, član 12 je bio neustavan prije nego što su usvojene izmjene jer je smanjivao obim proceduralne zaštite korišćenja kulturnih dobara. Sadašnje odredbe ovog člana su usklađene sa Ustavom i pravnim poretkom Crne Gore, tako da razloga za brigu više nema. Štaviše, sve odredbe izmijenjenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti usaglašene su sa Ustavom, ali i sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti sadrži i djelove iz obrazloženja presuda Evropskog suda za ljudska prava, tako da je u potpunosti neoboriv”, naglasio je Leposavić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.