Krov svijeta
Mont Everest je po novim mjerenjima visok 8.848,46 metara

Mont Everest visok 8.848,46 metara

Krov svijeta "porastao" za 86 centimetara

Najviša planina na svijetu "porasla“ je za najmanje 86 santimetara od posljednjeg zvaničnog mjerenja. Mont Everest je po novim mjerenjima visok 8.848,46 metara.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Katmanduu, predstavnici Kine i Nepala saopštili su novu visinu Mont Everesta. Najviši vrh svijeta je, u poređenju sa ranijim mjerenjem Nepala, viši za 86 centimetara i četiri centimetra viši u odnosu na prethodnu nadmorsku visinu koju je Mont Everestu pripisivala Kina.

Do sada je službena visina Mont Everesta bila 8.848 metara, a to je rezultat mjerenja indijskih naučnika pedesetih godina prošlog vijeka. Podatak je revidiran tokom 2019. i 2020. godine. Rasprava o stvarnoj visini vrha intenzivirana je prethodnih godina jer je 2015. godine tu oblast pogodio zemljotres koji je mogao da utiče na visinu „krova svijeta".

Razlika je nastala zbog činjenica da je Kina mjerila stenovitu osnovu vrha, a ne njen sniježni pokrivač koji se sada uzima u obzir.

Nepal je započeo studiju o visini Mont Everesta, posle informacija koje su nagovijestile da se pokreću tektonske ploče, posle snažnog zemljotresa 2015. godine i da taj proces može da utiče na visinu krova svijeta.

Službena visina Mont Everesta je 8.848. metara i taj broj su koristili kartografi do kasnih devedesetih, uprkos sukobljenim istraživanjima, uključujući čak i 1987. godinu kada su italijanski stručnjaci označili visinu od 8.872 metra, dok su Amerikanci izračunali da je riječ 8.850 metara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.