Ukrajinka se popela na Mont Everest kako bi svijetu pokazala
Mont Everest

Ukrajinka se popela na Mont Everest kako bi svijetu pokazala "nepobjedivost duha svoje zemlje"

Ukrajinka Antonina Samoilova ove se nedelje popela na Mont Everest u sklopu ekspedicije čiji je cilj bio pokazati "nepobjedivost ukrajinskog duha".

"Nažalost, ove godine nije bilo ukrajinskih ekspedicija na Everest. Rat je uništio snove miliona ljudi. Nekima je san bio da se popnu na Everest, ali to se neće dogoditi u 2022“, napisala je na Instagramu.

I dodala: "Ali, smatram da bi se ukrajinska zastava trebala vijoriti na vrhu najviše planine na svijetu, pogotovo ove godine! Kao simbol nepobjedivosti duha, snage vjere i nacionalnog karaktera“.

Nada se da će njen poduhvat podići moral njenim sunarodnicima i predsjedniku Vladimiru Zelenskom, kazala je za himalajske novine.

Njen otac i brat bore se protiv Rusa, kazala je, te dodala da vjeruje da će Ukrajina iz rata izaći kao pobjednik.

Samoilova, koja vodi restoran sa svojim partnerom u Kijevu, popela se na mnoge od najviših svjetskih planina, prema podacima s njene internet stranice. Odluka o penjanju na Everest donijeta je u posljednjem trenutku, kazala je za Everest Chronicle.

Ukrajinska alpinistkinja "osvojila je vrh u rano ujutro u četvrtak. Prethodnu je noć provela u Kampu 2 te je sigurno stigla u bazni kamp", rekao je Kimlal Gotam, oficir za vezu nepalske vlade za dpa u baznom kampu Mont Everesta.

Za penjače na Everest vrhunac sezone je u proljeće.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.