Ima nade za sniježne leoparde: Ugrožena vrsta našla utočište oko Mont Everesta
Ilustracija

Ima nade za sniježne leoparde: Ugrožena vrsta našla utočište oko Mont Everesta

Rezultati istraživanja u Kini pokazuju da oko 106 do 114 snežnih leoparda živi oko Mont Everesta na granici Kine i Nepala.

Kako prenosi novinska agencija Sinhua, sprovode se određene studije kako bi se sačuvala ova vrsta u Nacionalnom rezervatu prirode oko Mont Everesta, koji Kinezi zovu "Qomolangma“.

Studije o snežnim leopardima sprovedene su na 3.000 kilometara površine na nadmorskoj visini od 3.000 do 5.000 metara u kineskoj autonomnoj regiji Tibet.

Prema nekim analizama, populacija sniježnog leoparda u cijeloj regiji procijenjena je na 106 do 114.

Sniježni leopard je vrlo ugrožena vrsta potporodice velikih mačaka. Veoma je sličan leopardu, samo mu je krzno nešto duže i sivkasto.

Iako zbog dužeg i gušćeg krzna djeluje krupnije, zapravo je nešto manji i lakši od prosječnog leoparda. Dužina tijela mu je između 100 i 150 centimetara, a rep od 80 do 100 centimetara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.