Za put Berane - Kolašin dodijeljen kredit od 26 miliona eura
Ilustracija

Evropska banka za obnovu i razvoj

Za put Berane - Kolašin dodijeljen kredit od 26 miliona eura

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) dodijeliće 26 miliona eura zajma za rekonstrukciju i nadogradnju dionice puta između Berana i Kolašina.

Finansiranje će biti iskorićeno za izgradnju 13,9 km puta, kao i za finalizaciju tunela dužine 2,8 kilometara koji će povezati Berane sa Kolašinom.

“Projekat će znatno skratiti vrijeme putovanja između dva grada i poboljšati povezanost u manje razvijenim sjevernim regionima Crne Gore”, navode u EBRD-ju, prenosi Mina.

Kredit je uslijedio nakon dva prethodno potpisana sporazuma o finansiranju između EBRD-a i vlade Crne Gore u ukupnom iznosu od 25 miliona eura.

Kako navode u saoptenju, novi fondovi podržaće i pripremu sistema upravljanja putnom imovinom, koji će sadržati podatke o putevima i pomoći u planiranju kratkoročnih i dugoročnih usluga održavanja puteva. Time će se, kažu, doprinijeti optimizaciji planiranja puteva i raspodjele resursa u crnogorskom putnom sektoru.

U EBRD navode da su poboljšana povezanost i transportna infrastruktura presudni za privlačenje investicija i za dalji ekonomski rast u zemlji.

“Time će se takođe podržati lokalni i regionalni turizam, ključni sektor crnogorske ekonomije”, navodi se u saopštenju.

EBRD je uključena u reformu putnog sektora u Crnoj Gori od samog početka investiranja u projekte u zemlji 2006. godine. Do sada je EBRD uložila 710 miliona eura u 74 projekta u Crnoj Gori.

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.