Vještački snijeg možda već naredne sezone
Ski centar Kolašin bez snijega

Ski centar Kolašin

Vještački snijeg možda već naredne sezone

Kolašin će, ako sve bude išlo po planu, narednu zimsku sezonu dočekati spremno. Za desetak dana trebala bi da počne izgradnja vodovoda za skijalista, a odmah zatim i sistema za vjestački snijeg. Izgradnji vodovoda, po aktuelnom projektu, usprotivili su se mjestani Rijeke Mušovića, koji smatraju da je imalo pametnijih i jeftinijih rješenja za vodosnabdijevanje i da se sa realizacijom treba sačekati.

Izgradnja vodovoda i sistema za vještački snijeg za ski centar u Kolašinu mogla bi da počne za desetak dana. Projektom je predviđeno da se voda uzme sa ijreke Ljevaje i uzvodno vodi do skijališta.

Zbog takvog rješenja negodovali su mještani Rijeke Mušovića, koji su zahtijevali da se projekat stopira dok se detaljno ne ispitaju vodni potencijali Bjelasice.

“Mi nikada nijesmo rekli da smo mi protiv osnježavanja, protiv ski centara, nego samo da se to stopira, da ne idemo iz ponora u ponor. Mi samo postavljamo ta pitanja da li to može jeftinije, održivije i koliko će sve to nas da košta, građane”, kaže Milo Grujić, mještanin Rijeke Mušovića.

Iako je po inicijativi mještana sazvana vanredna sjednica lokalnog parlamenta, odbornici i čelnici opštine saglasili su se da vremena za čekanje nema. Propala sezona bez jednog skijaškog dana je alarm koji se ne smije zanemariti.

“Ako mislimo da se razvijamo, radimo i gradimo, stvaramo nove vrijednosti, nova radna mjesta, a mislimo da u ovoj sali imamo svi iste namjere, problem vodosnabdijevanja se mora riješiti u što kraćem roku”, naveo je predsjednik Opštine Kolašin Petko Bakić.

“Mi moramo, što prije krenuti u drugu fazu projekta. Prva je vodosnabdijevanje, a drugo osnježavanje staza”, ističe Bojan Medenica, direktor ski centra Kolašin 1600.

Rezultati zimske sezone su poražavajući. Dok su u Turističkoj organizaciji u decembru i januaru zabilježili blagi rast, februar i prva polovina marta su veoma loši.

“Mi smo trebali, ako ćemo da budemo realni, i prošle godine nešto da naučimo, zato što je nas i prošle godine priroda negdje upozoravala da jedan ovakav scenario može da se desi. Definitivno mora se još mnogo, mnogo raditi na tome i uložiti mnogo napora da se kreira jedan stalni turistički proizvod koji ne bi zavisio od sniježnih padavina”, poručuje direktorica TO Kolašin Zorica Milašinović.

Za vodovod i osnježavanje Bjelasice budžetom za ovu godinu je opredijeljeno više od 25 miliona eura, pa ako sve bude išlo po planu, već naredne zime skijališta bi mogla da rade, iako ne bude prirodnog snijega.

“Mi smo spremni, za 10 dana da počnemo. Ugovor sa izvođačem radova je potpisan, treba opština da verifikuje jedan elaborat i kreću radovi odmah, 200 dana će biti rok. Bićemo veoma često na terenu da pratimo te radove, hoćemo da se završi možda i prije roka, ali rok ne može da se probije”, poručuje potpredsjednik Vlade Nik Đeljošaj.

Ministar Đeljošaj najavio je da će u saradnji sa Upravom za saobraćaj i opštinom razmotriti koje su mogućnosti da se uradi i rekonstrukcija puta ka skijalištima.

Uporedo sa tim se, kaže, planira i odvođenje otpadnih voda sa Bjelasice.

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.