U drugom kvartalu 2020. godine 34.3 odsto mladih ostalo bez posla
Gordana Radojević

Pandemija kovida povećalo neaktivnost i nezaposlenost stanovništva

U drugom kvartalu 2020. godine 34.3 odsto mladih ostalo bez posla

Kovid 19 smanjio je zaposlenost za 8,6 odsto, povećao neaktivnost za 10,5 odsto usljed nemogućnosti traženje posla zbog mjera koje su uticale na obim aktivnosti ili zabranu obavljanja određenih djelatnosti, ali nije statistički značajnije uticao na povećanje broja umrlih - kazala je za Dnevne novine rukovoditeljka projekta “Kreiranje podsistema zvanične statistike za potrebe istraživanja pandemije kovida-19” Gordana Radojević predstavljajući rezultate ove analize.

Projekat je, kazala je Radojević, realizovao Monstat u saradnji sa licenciranim naučnoistraživačkim institucijama iz Crne Gore iz oblasti zdravstva Institutom za javno zdravlje i Kliničkim centrom Crne Gore, a iz oblasti ekonomije sa Institutom za strateške studije i projekcije.

Proizveden je i analiziran, kako je navela, set indikatora relevantnih za razumijevanje uticaja kovida-19 na društveno-ekonomska kretanja u Crnoj Gori.

"Ekonomska aktivnost mlade populacije (15-24) značajnije je pogođena kovidom, jer se broj zaposlenih osoba starosne dobi (15-24) u II kvartalu 2020. godine smanjio za 34,3 odsto", ističe Radojević.

Istraživanje je takođe pokazalo da je ekonomska aktivnost žena ugroženija kovidom u odnosu na muškarce u pogledu razloga i dužine odsutnosti sa posla. 

"Važan doprinos projekta je i taj da su podaci o broju umrlih, potom zaposlenih i nezaposlenih, primjenom međunarodno preporučenih metodoloških standarda prikazani na nedjeljnom nivou", naglašava Radojević.

Na taj način, kako je rekla, omogućeno je utvrđivanje statistički značajnih razlika po nedjeljema 2020. godine u odnosu na petogodišnji nedjeljni prosjek za period od 2015. do 2019. godine.

"Istraživanje je pokazalo da ne postoji statistički značajan uticaj kovida-19 na povećanje broja umrlih u prvih 26 nedjelja 2020. godine u odnosu od 2015. do 2019. godine", navodi Radojević.

Projekat je finansiralo Ministarstvo nauke u iznosu od 25.000 eura dok je Uprava za statisku obezbijedila kofinansiranje u iznosu od 3. 000 eura. Realizacija projekta je počela 15. juna ove godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.