Počinje sveobuhvatno istraživanje o pravima djece i žena
Foto: AA

Cil da se dobiju podaci o zdravstvenom, socijalnom i dr. položaju stanovništva

Počinje sveobuhvatno istraživanje o pravima djece i žena

Crna Gora u oktobru počinje prikupljanje podataka za najveće istraživanje koje se sprovodi poslije popisa stanovništva i koje obuhvata 7.000 domaćinstava opšte i romske populacije. Podaci ovog istraživanja koristiće se za mjerenje progresa Crne Gore u sprovođenju UN Konvencije o pravima djeteta, kao i za razvijanje novih i unapređivanje postojećih programa i politika za dobrobit djece i porodica.

Prikupljanje podataka za ovo istraživanje sprovešće se od 8. oktobra do 15. decembra. Svi anketari će dolaziti u timovima i imaće jasno označenu opremu i uniforme. 

Posljednje MICS istraživanje sprovedeno je u Crnoj Gori 2013. godine. Na osnovu rezultata tog istraživanja, UNICEF se zajedno s partnerima u narednim godinama fokusirao na povećanje broja djece u predškolskom obrazovanju, mijenjanje društvenih normi po pitanju vaspitavanja djece i smanjivanje praga tolerancije nasilja, kao i smanjenje broja maloljetničkih brakova. 

2018092623255814737558250Web

Gordana Radojević

Direktorica Zavoda za statistiku Crne Gore Gordana Radojević kazala je da je cilj istraživanja da se dobiju podaci o zdravstvenom, socijalnom i drugom položaju stanovništva u Crnoj Gori, posebno žena i djece. 

„Prvi rezultati biće objavljeni u aprilu 2019. godine. Nadamo se da će domaćinstva kao i do sada biti otvorena za saradnju i primiti tim Zavoda za statistiku i na taj način doprinijeti realizaciji ovog važnog istraživanja. Svi individualni odgovori građana dati u ovom istraživanju, kao i u svim statističkim istraživanjima, biće zaštićeni i koristiće se isključivo u statističke svrhe i predstavljaju službenu tajnu“, kazala je Radojević. 

OsamaKogali

Osama Kogali, foto:AA

Osama Kogali, šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru, pozvao je članove svakog domaćinstva u Crnoj Gori da prime u svoj dom anketare i iskreno odgovore na njihova pitanja. 

„Podaci koje dobijemo iz ovog istraživanja pomoći će nam da razvijamo nove i unapređujemo postojeće programe i politike za dobrobit sve djece u Crnoj Gori", rekao je Kogali. 

U posljednjih dvadeset godina, u preko 100 zemalja svijeta je uz podršku UNICEF-a sprovedeno više od 300 MICS istraživanja višestrukih pokazatelja stanja prava žena i djece. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.