Priština reagovala: Vučić prijeti ratom, dijalog nastavljamo kad Kosovo uđe u NATO
Priština, Ilustracija

Priština reagovala: Vučić prijeti ratom, dijalog nastavljamo kad Kosovo uđe u NATO

Vršilac dužnosti predsjednika Kosova Vjosa Osmani pozvala je Evropsku uniju i NATO da reaguju na izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića pošto on, kako ona tvrdi, prijeti ratom.

"Očekujem da Evropska unija i NATO odgovore na ovu ratnu prijetnju, koju je iznio Vučić", napisala je Osmani na Tviteru.

Vučić je na konferenciji ranije danas izjavio da sukob u Nagorno-Karabahu govori kako neki zamrznuti konflikt "kada ga neko odmrzne" može da bude katastrofalan i da je zato poruka Srbije nastavak dijaloga sa Prištinom.

Rekao je da je bolje da se kompromis postigne "ranije nego kasnije" i da "u protivnom može nam se dogodi nekakav sukob" te da se "moraju izvući pouke iz 1990-ih".

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova saopštilo je danas da smatra otvorenom prijetnjom novim ratom na Balkanu izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj je uporedio odnos Beograda i Prištine sa sukobom u Nagorno-Karabahu i navelo da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen tek nakon što Kosovo postane član NATO.

U saopštenju, kosovsko ministarstvo je ocijenilo da Kosovo nije Nagorno-Karabah, da nema zamrznutog sukoba i da će Kosovo pojačati napore za članstvo u NATO-u - "a tek tada treba da nastavi dijalog sa Srbijom".

"Vučićeva reakcija i namjerna upoređivanja jasno pokazuju namjeru da se destabilizuju i stvore nove tenzije u balkanskom regionu", piše Ministarstvo spoljnih poslova Kosova.

Hoti: Izjave Vučića ne idu u prilog normalizaciji odnosa

Premijer Kosova Avdulah Hoti ocijenio je da izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića ne idu u prilog normalizaciji odnosa, postizanju konačnog sporazuma i uzajamnom priznanju.

Hoti je naglasio da je ta izjava u suprotnosti sa svim obavezama koje je Srbija, pod garancijama međunarodne zajednice, preuzela za trajni mir i ekonomski razvoj u regionu.

"Vlada Republike Kosovo i dalje ostaje posvećena svojoj konstruktivnoj ulozi u korist mira, stabilnosti i prosperiteta čitavog regiona, i očekuje da Evropska unija i NATO odgovore na ove provokacije", kaže se u saopštenju Vlade Kosova i dodaje da ona i dalje biti posvećena što bržem članstvu u NATO-u, Evropskoj uniji i svim relevantnim međunarodnim organizacijama.

Kosovsko ministarstvo: Dijalog će biti nastavljen kad Kosovo uđe u NATO

Ministarstvo navodi da je učešće regularnih srpskih vojnih snaga u Bjelorusiji "opšte poznato", da su srpski vojnici "aktivno umiješani" u sukob u Ukrajini i da je bilo i međunarodnih izvještaja o upotrebi srpskog oružja u azerbejdžansko-jermenskom sukobu.

"Očigledno je i jasno da su se Rusija i Srbija, nakon što se nametnula u borbama u regionu Nagorno-Karabaha i predstavila kao 'posrednik' za rješavanje ovog sukoba u sistemu 'zavadi pa vladaj', kao glavni snabdjevači oružjem u ovom oružani sukob pokušava povući takve paralele kako bi opravdao militarizaciju i naoružao svoju vojsku oružjem nespojivim sa NATO-om", istaklo je Ministarstvo.

Kosovsko ministarstvo je dodalo da su svi "rusko-srpski napori da potkopaju stabilnost, mir i bezbjednost u regionu" neprihvatljivi su za Kosovo, da su u suprotnosti sa evropskim i univerzalnim vrijednostima.

"I propašće jer su sramno kapitulirali na Kosovu 1999. godine", navodi se u saopštenju kosovskog ministarstva.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.