Zeković: Nova većina simbolično izabrala datum održavanja sjednice na isti dan kad je Crna Gora prestala da postoji 1918. godine
Bojan Zeković, Foto: SDP

Pozvao Bečića da odredi novi termin

Zeković: Nova većina simbolično izabrala datum održavanja sjednice na isti dan kad je Crna Gora prestala da postoji 1918. godine

Bojan Zeković, član Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (GO SDP) pozvao je predsjednika Skupštine Crne Gore Aleksu Bečića, da pomjeri datum sjednice Skupštine Crne Gore na kojoj je planiran izbor Vlade Crne Gore, a koji je voljom parlamentarne većine DF/SNP, Demokrate i URA određen na isti datum na koji je Crna Gora poslije vjekova postojanja ukinuta kao država na nelegalnoj i nelegitimnoj Podgoričkoj skupštini 1918. godine.

"Izbor nove Vlade najavljivan je kao demokratski iskorak i korak naprijed, što je i trebalo biti – jer je promjena vlasti na izborima suština demokratije, ali sve viđeno nakon izbornog dana jasno pokazuje povratak u devedesete", naveo je Zeković i dodao da bi se i "nesrećni izbor datuma sjednice" mogao posmatrati kao nenamjerna greška, kada bi bio izolovan slučaj, a ne samo jedna u nizu poruka vrijeđanja i negiranja Crne Gore, njene državnosti i građanskog i multietničkog karaktera.

"Identitetski karakter buduće Vlade je jasno demonstriran prijedlogom u oblast i prosvjete i kulture. Sve što smo mogli čuti i vidjeti o svjetonazorima buduće Vlade pokazuje, uprkos naglašenoj potrebi da joj se da šansa, da izlazimo iz okvira naših tradicionalnih ideoloških razlika i ulazimo u period gdje će očigledno biti neophodno boriti se i za elementarnu normalnost življenja", naglasio je Zeković.

Vjeruje da se sa Bečićem iako dolazi iz drugačijeg političkog miljea, saglasiti da je izbor datuma krajnje neprimjeren i uvrjedljiv za državu čijom Skupštinom predsjedava.

"Zbog toga Vam se, vjerujući da i Vi imate potrebu da se ogradite i prikrijete takav karakter Vlade, obraćamo inicijativom, prije nego i formalno pošaljete saziv, da pomjerite najavljeni datum koji ima jasnu poruku negiranja države čiji ste predsjednik Skupštine. Izražavamo spremnost za bilo koji drugi datum prije i kasnije, koji odgovara novoj parlamentarnoj većini", poručio je Zeković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.