Đukanović

Vešović saopštio

"Đukanović da ostane na čelu DPSa; Razumjeli smo poruku građana 30. avgusta"

Predsjednik Odbora Glavnog grada Demokratske partije socijalista Časlav Vešović kazao je u intervjuu za Pobjedu da bi predsjednik DPS-a Milo Đukanović zbog novih izazova trebalo da ostane na čelu te partije. On je dodao da je to stav partijske baze u Glavnom gradu ali i njegov lični stav.

On je kazao i da je naglašena potreba da u najvišim partijskim strukturama treba stvariti prostor za još veću afirmaciju predstavnika novih generacija koji imaju neupitnu političku reputaciju.

"Datum održavanja Kongresa će odrediti nadležni organi partije, dok će odluke o izbornim konferencijama na lokalnom nivou uslijediti nakon Kongresa. Utvrđivanje uzroka i posljedica rezultata izbora od 30. avgusta, koji su bili ispod očekivanja, bilo bi nedostatno bez analize i na lokalnom nivou.", kazao je u intervjuu Pobjedi Vešović. 

Na pitanje da li će doći do značajnih promjena u vrhu stranke a ne samo na nižim nivoima po dubini Vešović odgovara da su poruku građana od 30. avgusta  dobro razumjeli.

"Promjene su neophodne, zato organizujemo Kongres. Međutim, Kongresom DPS-a se na javnoj sceni bave razne strukture društva. Ima onih, koji u nama vide posljednji branik moderne, multinacionalne i evropske Crne Gore i, bez obzira na to da li su naši glasači, dobronamjerno iščekuju prilagođavanje DPS-a novim okolnostima i nužne promjene, koje smo i sami najavili. Na drugoj strain, postoje političke i parapolitičke organizacije, koje blagim tonom i navodno dobrim savjetima, priželjkuju ozdravljenje DPS-a, a istina je da bi nas najradje izbrisali sa političke scene.U dugom političkom stažu nijesmo pokazali naivnost, nećemo ni sada. Odluku o tome kako će izgledati personalni sastavi naših organa ćemo donijeti samostalno, u skladu sa interesima naše partije i Crne Gore i potrebom da na narednim izborima uvećamo podršku birača, a ne prema mjeri naših kritičara.", kazao je on

Da li Đukanović treba da ostane na čelu partije?

"Nakon održanih izbora, u Podgorici smo organizovali političke aktivnosti u kojima su, poštujući epidemiološke mjere, obavljeni razgovori sa ogromnim brojem naših aktivista u svim djelovima Glavnog grada. Prezentovani su nam nepokolebljivi stavovi i odlučnost da nastavimo sa odbranom naših političkih ideja.Istovremeno, uzimajući u obzir činjenicu da se naše društvo suočava sa složenim izazovima, i da partija treba više nego ikad mudro i iskusno rukovođenje, iskazano je očekivanje da Milo Đukanović ostane na čelu DPS-a, što je i moj lični stav. Naglašena je i potreba da u najvišim partijskim strukturama treba stvariti prostor za još veću afirmaciju predstavnika novih generacija koji imaju neupitnu političku reputaciju.", naveo je on.

A da li će DPS istrajati na svom partijskom programu koji predviđa, između ostalog, i formiranje jedne pravoslavne crkve?

"Program DPS-a je odlična platforma za ekonomski i društveni razvoj Crne Gore, vladavinu prava, afirmaciju građanskih sloboda, evropsku integraciju, snaženje multinacionalnog i multivjerskog karaktera našeg društva... To su sinonimi naše politike, temeljne vrijednosti koje se ne mijenjaju.Vjerujem da se pitanjem regulisanja pozicije vjerskih zajednica zakonom, kao što to rade sva civilizovana društva, grubo manipulisalo i da ono nije adekvatno obrazloženo javnosti. Međutim, nijesu sve ideje, koje smo javno afirmisali imale u startu veliku podršku građana, poput odluke da ne učestvujemo u sukobu sa NATO-om 1999. godine, zatim obnove državne nezavisnosti, članstva u NATO...Vremenom se ispostavljalo da su to najbolje odluke u interesu naše države. Nikada nijesmo slijedili politički populizam i demagogiju. Program pravimo prema potrebama našeg društva i budućnosti Crne Gore.", kazao je.

Formiranje vlade kao rijaliti

Ocjenjuje da dešavanja na suprotnoj strani političke scene neodoljivo podsjećaju na rijaliti emisije.

"Umjesto visokog nivoa ozbiljnosti i stručnih razgovora, koje karakterišu proces formiranja najvažnijeg državnog organa u jednom društvu, a to je izbor vlade, do sada smo imali priliku da vidimo neozbiljnost, neodgovornost i nepovjerenje između tri koalicije koje ukupno čine 20 partija i pokreta. Vjerujem da izjave predstavnika aktuelne većine nijesu iznenađenje za dobre poznavaoce političkih prilika u Crnoj Gori, ali je sigurno zanimljivo upoznavanje sa sklonostima onoga koga šira javnost nije imala prilike do skoro da upozna, mandatara. Od dočekivanja militantnih nacionalista do izbora apostola umjesto ministara, zapravo je zabrinjavajuće njegovo potcjenjivanje građanskog karaktera i potreba našeg društva, kroz potenciranje jedne vjere i jednog naroda.Upozoravali smo da će, u slučaju pobjede naše konkurencije, biti na iskušenju građanska Crna Gora i državni identitet. Sada je to svima jasno, i domaćoj i međunarodnoj javnosti. Svaki nasrtaj na državne interese i integritet, tradiciju i kulturno nasljeđe Crne Gore naići će na naš ubjedljiv politički odgovor.", kazao je Vešović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.