Đurović: Članstvo Crne Gore podržalo svih 165 članica
Dejan Đurović

Đurović: Članstvo Crne Gore podržalo svih 165 članica

Pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Đurović saopštio je da je Sektor za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma Uprave policije od danas, odlukom EGMONT-a, ponovo član najveće svjetske mreže finansijsko-obavještajnih jedinica.

Istakao je da je članstvo Crne Gore podržalo svih 165 članica.

Navodeći da je CG primljena u Egmont grupu na osnovu komplikovane procedure.

"To je ogroman rezultat postignut za svega 11 mjeseci, počev od 10. decembra kada je, nakon izmjena zakonodavstva, finansijsko-obavještajna jedinica Crne Gore ponovo aplicirala za članstvo u EGMONT-u", kazao je Đurović za RTCG.

Kako je kazao, članice Egmont grupe nijesu države, nego finansijsko obavještajne jedinice.

Članstvo u Egmont grupi je izuzetno složeno, rekao je on.

"Članstvo u toj se sastoji iz osam koraka koji dominantno imaju cilj da država mora da pokaže da zadovoljava standarde. Službenici finansijskoobavještajne jedinice moraju da budu nezavisni," naveo je Đurović.

Inostrane finansijsko obavještajne službe su radile evaluaciju da li će CG postati članica, naveo je Đurović, ističući da je članstvo i privilegija, ali i obaveza.

"Mi nijesmo mogli da utičemo na bilo kakvu njihovu odluku. Mi smo uspjeli da ispunimo sve standarde i da dobijemo podršku 165 članica i da se ponovo vratimo u to članstvo", zaključio je Đurović.

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.