Zlatni retriver sa tumorom na mozgu završio tretman radijacije
Poslije liječenja retriveru priređena zabava, Foto: Instagram

Postao prvi pas u Velikoj Britaniji liječen na taj način

Zlatni retriver sa tumorom na mozgu završio tretman radijacije

Devetogodišnjem zlatnom retriveru Klodu 2018. je dijagnostifikovan tumor na mozgu.

Njegovi vlasnici Anita i Jan Grinfild, odlučni u namjeri da ga spasu, počeli su istraživati tretman radijacije koji je inače namijenjen ljudima koji se liječe od raka.

"Bili smo slomljeni kad smo doznali njegovu dijagnozu. S nama je od devete sedmice starosti i uvijek je bio čista radost", kaže 60-godišnja Anita.

Uspjeli su u svojoj namjeri i Klodu je obavio CT i počelo je planiranje njegove terapije.

Klod je pod nadzorom stručnjaka završio terapiju te tako postao prvi pas u Velikoj Britaniji koji je liječen tom metodom.

"Bio je užitak družiti se s njim. Nedostajaće nam. Bio je zahvalan pacijent i odlično je podnio tretman", kazao je Juan Karlos Sera, specijalista za onkologiju i radijacijsku onkologiju.

Veterinari su Klodu povodom završetka terapije pripremili zabavu. Nadaju se da će tumor sada držati pod nadzorom, a očekuju i da bi se možda mogao smanjiti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.