SDT: Za pola godine podignute optužnice protiv 170 osoba
SDT

SDT: Za pola godine podignute optužnice protiv 170 osoba

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je 12 optužnica za prvih pola godine, od čega je 10 optužnica podignuto za krivična djela organizovanog kriminala, a dvije za pranje novca.

Kako se navodi u polugodišnjem izvještaju Specijalnog tužilaštva, optužnicama je obuhvaćeno 170 lica, i to 62 lica se terete za krivična djela organizovanog kriminala, a 108 za pranje novca.

“Uz neriješena optuženja iz ranijeg perioda protiv 252 izvršioca krivičnih djela (139 za organizovani kriminal, 82 za visoku korupciju, 19 za pranje novca i 12 za ostala krivična djela), u izvještajnom periodu je kod suda bilo u radu optuženja protiv ukupno 422 lica. U odnosu na isti period prošle godine, kada je u radu bilo optuženja protiv 262 lica, zabilježen je rast optuženja od 61,07 odsto”, navodi se u izvještaju SDT-a za period od 1. januara do 30. juna tekuće godine.

Nakon završenih ročišta za kontrolu optužnica, sud je donio rješenje kojim se optužnice protiv 54 učinioca krivičnih djela potvrđuju, dok je optužnice u odnosu na 41 lice vratio na dopunu istrage ili otklanjanje nedostataka, koje su specijalni tužioci nakon sprovedenog postupka dostavili sudu na dalji postupak.

Za prvih pola godine po optužnicama SDT-a osuđene su 32 osobe.

“Postupajući po optuženjima specijalnih tužilaca, sud je donio odluke protiv 40 lica. Protiv 32 lica presude su osuđujuće (protiv 23 lica na kaznu zatvora, protiv sedam lica na uslovnu osudu i izrečene su dvije vaspitne mjere društveno koristan i humanitarni rad), šest ustupljenih optuženje, u odnosu na jedno lice donijeta je oslobađajuća presuda, dok je za jedno lice obustavljen postupak”, stoji u izvještaju.

Uglavnom je sud donosio presude na osnovu prethodno zaključenih sporazuma o priznanju krivice, te su tako za 24 lica presude donijete na osnovu zaključenih sporazuma (za 15 lica određena je kazna zatvora, sedam lica dobilo je uslovnu osudu, a u odnosu na dva lica izrečene su vaspitne mjere).

“Na kraju izvještajnog perioda ostalo je neriješeno optuženja protiv 382 lica (l69 za organizovani kriminal, 77 za visoku korupciju, 127 za pranje novca i devet za ostala krivična djela), što je u poređenju sa polugodišnjim periodom 2019, kada su ostala neriješena 233 optuženja, više za 149 lica, odnosno zabilježen je porast neriješenih optuženja za 63,95 odsto”, detalji su izvještaja.

U prvoj polovini godine specijalni tužioci donijeli su naredbe o sprovođenju istrage u 24 predmeta protiv 156 lica, od čega u 18 predmeta protiv 124 lica za krivična djela organizovanog kriminala.

U tri predmeta donijete su naredbe o sprovođenju istrage protiv 18 lica zbog krivičnih djela visoke korupcije, a u dva predmeta protiv 13 lica za krivično djelo pranje novca.

Kada su u pitanju naredbe o sprovođenju istrage za krivična djela organizovanog kriminala, najviše naredbi je donijeto zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije protiv 43 lica.

“Protiv 13 lica donijeta je naredba zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Protiv četiri lica zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i teško ubistvo, protiv 24 lica zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i utaja poreza i doprinosa”, detalji su izvještaja.

Naredba je donijeta i protiv jednog lica zbog stvaranja kriminalne organizacije, teškog ubistva i nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija, te protiv dva lica zbog stvaranja kriminalne organizacije, nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija i izazivanja opšte opasnosti.

Protiv sedam lica donijeta je naredba zbog stvaranja kriminalne organizacije i nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija, te protiv tri lica zbog stvaranja kriminalne organizacije i ubistva.

“Naredba o sprovođenju istrage donijeta je protiv dva lica zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, utaja poreza i doprinosa i prouzrokovanje lažnog stečaja, zatim protiv tri lica zbog stvaranja kriminalne organizacije i falsifikovanja službene isprave”, navodi se u polugodišnjem izvještaju.

Protiv pet lica donijeta je naredba o sprovođenju istrage zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i izazivanje opšte opasnosti, protiv tri lica zbog stvaranja kriminalne organizacije i trgovine ljudima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.