SDT-u podnijeta prijava protiv Ibrahimovića i Šahmanovića zbog zloupotrebe službenog položaja
Ervin Ibrahimović

GI "Zdravi Mojkovac" podnosilac prijave

SDT-u podnijeta prijava protiv Ibrahimovića i Šahmanovića zbog zloupotrebe službenog položaja

GI "Zdravi Mojkovac" saopštio je da je podnio krivičnu prijavu protiv ministra Ervina Ibrahimovića i državnog sekretara Admira Šahmanovića za zloupotrebu službenog položaja u slučaju rudnika Brskovo.

"U ranim jutarnjim časovima podnijeli smo krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu protiv Ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića i državnog sekretara Ministarstva kapitalnih investicija Admira Šahmanovića ispred građanske inicijative Zdravi Mojkovac.   U krivičnoj prijavi smo naveli da su Ervin Ibrahimović i Admir Šahmanović u svojstvu ministra Ministarstva kapitalnih investicija i državnog sekretara u istom ministarstvu, svjesni svog djela čijim su izvršenjem htjeli protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja i svojih ovlašćenja i prekoračenjem istih pribaviti drugom korist, nanijeti štetu drugom i teže povrijediti prava drugih na način što su protivno imperativnim propisima Ugovora o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju sulfidne polimetalične rude (Pb, Zn, Cu, FeS2 i ostalih pratećih sulfida metala) na istražno-eksploatacionom prostoru bivšeg rudnika “Brskovo” kod Mojkovca, broj 01-3660/1 od 10.12.2010. godine, Anex 1, Anex 2, Anex 3, Anex 4, Anex 5 i Anex 6, kao i protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja i svojih ovlašćenja spriječili raskidanje ugovora i pored sticanja uslova za raskid Ugovora, a Ministarstvo kapitalnih investicija nije poslalo Obavještenje Koncesionaru o tome, čime su Izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz člana 416 stav 2 u vezi stava 1 KZ CG a na osnovu na osnovu člana 255 i 256 ZKP-a", navode saopštenjem.

Ugovor je istekao 25. jula tekuće godine, o čemu su, kako navode, bezbroj puta obavijestili i upozorili Vladu Crne Gore i Ministarstvo kapitalnih investicija, koje je nadležno za prekid Ugovora, te Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

"Ugovorom je predviđeno da je Koncesionar bio dužan da ispuni sve zakonske obaveze do 25 jula 2023. Godine, što isti nije učinio. Time su se stekli uslovi da Ministarstvo kapitalnih investicija pošalje obavještenje Koncesionaru da su se stekli svi zakonski uslovi za prekid Ugovora i bez ikakvih posljedica po državu Crnu Goru. Iako smo pisali Ministru Ibrahimoviću, sekretaru Šahmanoviću, Ministarki Novaković Đurović i premijeru Abazoviću, oni ništa nisu preduzeli kako bi zaštitili državu Crnu Goru, imovinu države Crne Gore i građane Crne Gore a prvenstveno Mojkovca. Nepostupanje po zakonskim normama i službenoj dužnosti svih pomenutih donosioca odluka postavlja pred nas odgovor: zloupotreba službenog položaja zarad pribavljanja koristi za Koncesionara i stvaranje organizovane kriminalne grupe koja ugrožava ustavno pravo na život, bezbjednost i zdravlje građana Crne Gore a prvenstveno Mojkovca", ističu iz GI "Zdravi Mojkovac".

Nadaju se da će SDT postupiti prema zakonima Crne Gore, formirati predmet i sprovesti pravdu u interesu ustavom zagarantovanih prava na život, bezbjednost, zdravlje i zdravu životnu sredinu.

"I na kraju, svojim najnovijim medijskim istupima koji su na ivici PR službe Koncesionara a suprotno interesima države i građana, tandemu Abazović i Novaković Đurović  preporučujemo da se zapitaju da li su „na pravom putu“ ?", navode oni.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.