Fon der Lajen predložila Mejred Mekginis za novu eurokomesarku
Ursula fon der Lajen

Fon der Lajen predložila Mejred Mekginis za novu eurokomesarku

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila je danas da Irkinja Mejred Mekginis bude evropska komesarka za finansijske usluge a da potpredsjednik EK Valdis Dombrovskis preuzme portfelj donedavnog komesara za trgovinu Fila Hogana.

Izbor Mejred Mekginis, članice grupe Evropska narodna partija (EPP) i trenutno prve potpredsjednice Evropskog parlamenta, donijeće napredak na putu ka rodnom paritetu u Evropskoj komisiji koja će sada imati 13 žena i 14 muškaraca, što je za Fon der Lajen veoma važno.

Irska je kao kandidata za komesara koji će zamijeniti Hogana predložila i Endrjua Mekduela, bivšeg potpredsjednika Evropske investicione banke.

Hogan je u avugustu morao da da ostavku zbog kršenja zdravstvenih mjera za suzbijanje epidemije korona virusa tokom posjete Irskoj.

Fon der Lajen je istakla „iskustvo“ oba kandidata u pitanjima EU ali je izabrala Mekginis dodajući da ima „odlične kvalifikacije“ i njeno „puno povjerenje“ za tu poziciju, prenio je EURACTIV.com.

Rezultat tog izbora je da će EPP zadržati „moćan“ trgovinski portfelj.

Mekginis će preuzeti portfelj finansijskih usluga u ključnom trenutku za EU. Komisija, naime, tokom jeseni treba da objavi brojne inicijative, uključujući dugo očekivane propise o kriptovalutama i predlog integrisanja sektora platnih usluga u Evropi.

Irska eurokomesarka će biti zadužena i za poslove oko kompletiranja unije tržišta kapitala EU.

Istovremeno će Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Evropske komisije zadužen za ekonomiju u interesu građana, dodati u svoj portfelj i trgovinu.

Predsjednica EK je rekla da će Dombrovskis takođe biti predstavnik Komisije na sastancima Evrogrupe zajedno sa komesarom za ekonomiju Paolom Đentilonijem.

Prije nego što preuzmu portfelje, Mekginis i Dombrovskis će ići na slušanje pred europoslanicima u Evropskom parlamentu.

Uz Evropski parlament, izbor Ursule fon der Lajen mora da odobri i Savjet EU.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.