Fon der Lajen najavila otvaranje pomorskog koridora između Kipra i Gaze
Ursula fon der Lajen

U nedelju

Fon der Lajen najavila otvaranje pomorskog koridora između Kipra i Gaze

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je danas rekla na Kipru da očekuje da će u nedelju biti otvoren pomorski koridor za slanje humanitarne pomoći od tog sredozemnog ostrva do 380 kilometara udaljenog ratom zahvaćenog Pojasa Gaze.

“Vrlo smo blizu otvaranja tog koridora, s malo sreće to će biti ove nedelje“, rekla je Fon der Lajen u luci Larnaki, na jugu Kipra, s njegovim predsjednikom Nikosom Hirstodulidisom.

Prva pilot-operacija će biti sprovedena danas, rekla je fon der Lajen.

Prošle noći je predsjednik SAD Džozef Bajden objavio da je Vojsci da izgradi privremenu luku u Gazi za slanje humanitarne pomoći toj palestinskoj teritoriji pod izraelskom blokadom.

Američki zvaničnici su rekli da se inicijativa koju je Bajden objavio oslanja na koridor za pomorsku pomoć koji je predložio Kipar, zemlja EU najbliža Gazi kojoj se pomoć dostavlja kamionima i iz vazduha što nije dovoljno.

Evropska komisija je takođe objavila zajedničko saopštenje sa Kiprom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Velikom Britanijom kojim se odobrava aktiviranje koridora za upućivanje pomoći Gazi preko mora.

Fon der Lajen je rekla da je humanitarna situacija u Gazi “katastrofalna“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.