Princ Nikola Petrović

Princ Nikola poručio

"Crna Gora pokazala da je demokratska država dostojna Evropske unije"

Crnogorski princ Nikola Petrović Njegoš uputio je čestitke čitavom crnogorskom društvu, na mirnom održavanju parlamentarnih i lokalnih izbora u Crnoj Gori. On ocjenjuje da je Crna Gora pokazala da je demokratska zemlja, dostojna da bude dio Evropske unije. Time što su omogućili promjenu, ovi izbori, cijeni princ Nikola, imaju moć da ojačaju povezanost svih građana sa svojom zemljom, ali i da ojačaju i povjerenje i poštovanje njenih institucija.

Crnogorski princ Nikola Petrović Njegoš u pismu povodom održanih izbora i pratećih događaja navodi da je početkom septembra, imajući u vidu odvijanje posljednjih izbora, Crna Gora pokazala da je demokratska zemlja, dostojna da bude dio Evropske unije.

On je čestitao čitavom crnogorskom društvu, počev od njenih građana, na mirnom održavanju ovih izbora koji su bili "napeti" kako zbog njihovog značaja, tako i zbog prisustva epidemije.

"Moje čestitke takođe idu i našim institucijama i svima onima koji su sarađivali u nesmetanom odvijanju izbora", navodi se u pismu princa Nikole.

Kazao je da time što su omogućili promjenu, ovi izbori, imaju moć da ojačaju povezanost svih građana sa svojom zemljom, ali i da ojačaju i povjerenje i poštovanje njenih institucija.

Dodao je da svi dijele nadu da će cijela politička klasa željeti da kao svoj prioritet postavi poboljšanje životnih uslovagrađana, kao i zaštitu ove izuzetne prirode koja nam je kako je poručio podarena.

Pored ovih izbora, smatra crnogorski princ, Crnoj Gori je potrebna otvorena rasprava o njenoj budućnosti, debata koja je prečesto u sijenci rivalstava.

Smatra da bi debata trebala da se vodi na svim nivoima u državi.

"Državi nijesu potrebni ni pobjednici, ni gubitnici, već muškarci i žene koji su spremni da zajednički grade ekološku državu na koju nas Ustav i obavezuje, i koja jedina može da obezbijedi poželjnu i održivu budućnost za našu dragu Crnu Goru. Da bi ova rasprava bila konstruktivna, mora se održati u mirnoj atmosferi", poručuje princ Nikola.

Poručio je da izolovani incidenti pojedinaca uveliko zagađuju zemlju, i da im ne treba pridavati na značaju.

"Moja nada i vjerovanje su da su to izolovani događaji i da većina građana Crne Gore želi da živi u miru, u multietničkoj i multikulturalnoj državi gdje se svi osjećaju sigurno", kazao je.

On u pismu podsjeća, kako je kazao, uz osjećaj duboke zahvalnosti, da je crnogorska Skupština velikom većinom, uključujući i tadašnju opoziciju, u julu 2011. izglasala Zakon o rehabilitaciji crnogorske dinastije i njene istorije.

"Za mene je to, takođe, predstavljalo nadu da je naša zemlja okrenula stranicu prošlosti i krenula u izgradnju moderne države. Nikada više 1918. godina, nikada više ratovi devedesetih, kao ni velike količine mržnje i provokacija koje su ove ratove pratile. Nikada više ni tvoja ni moja smrt ne smije biti jedina alternativa zajedničkom životu na zajedničkom tlu", dodaje princ.

Naglasio je da ekstremno siromaštvo stvara nasilje, i da bi uz pomoć institucija trebali da rušilačku energiju pretvaramo u stvaralačku.

"Mislimo na našu djecu, na našu unučad i na to da je naša kolektivna svijest izgrađena oko poruka poštovanja, ljubavi i mira. Nadam se da će se ova promjena odvijati u mirnoj atmosferi i da će omogućiti ponovno pokretanje privrednih aktivnosti i omogućiti zaštitu svih nas. Živjela Crna Gora!", zaključuje se u pismu crnogorskog princa Nikole Petrović Njegoš.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.