Aleksandar Bogdanović

Bogdanović reagovao na pismo princa Nikole Petrovića

"Prenos posmrtnih ostataka bi pokazao neraskidivu povezanost dinastije Petrović sa svojim slobodarskim narodom"

Izjavu volje princa Nikole Petrovića primili smo sa dubokim i iskrenim uvažavanjem, upravo onako kako se država Crna Gora sve vrijeme odnosila prema pitanju prenošenja posmrtnih ostataka članove njegove porodice – procesa započetog 1989. godine, saopštio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

"Na isti način, zajedno sa uvaženim princom Nikolom, radili smo na aktivnostima u vezi sa posljednjim zemnim prebivalištem njegovog oca i stričeva. Otud, posebno smo cijenili želju princa Nikole o izbjegavanju vjerskog obreda, a uz njegovu saglasnost izabrana je i lokacija na koju će biti prenijeti posmrtni ostaci", naveo je Bogdanović u reagovanju na izjavu princa Nikole da je odlučio da, sve dok Crna Gora ne nađe unutrašnji mir, odloži prenos posmrtnih ostataka njegove porodice u Crnu Goru.

Ministar kulture je naveo da je tokom prethodnog sastanka Koordinacionog odbora za prenos posmrtnih ostataka potomaka dinastije Petrović Njegoš, održanog u Ministarstvu kulture, upravo princ Nikola Petrović zatražio da Novo groblje na Cetinju bude lokacija Aleje dinastije Petrović – Njegoš, pritom naglašavajući da ne želi vjerske obrede koji bi izazvali bilo kakve turbulencije na unutrašnjem planu.

"Ovom prilikom uputno je podsjetiti i na vandalsko uništavanje grobova Petrovića u Cetinjskom manastiru, što je još jedan razlog zbog kojeg je aktuelna ideja vezana za Novo groblje na Cetinju.Svakako, nije u pitanju porodični čin, već težnja i odlučnost države – koja će, svakako, primiti k znanju stav potomaka porodice. Nadalje, duboko uvažavajući princa Nikolu, ideja o prenošenju posmrtnih ostataka nije inicirana s njegove strane, već je samo nastavak onoga što je država pokrenula 1989. godine. Međutim, država će odlučno nastaviti da radi u cilju aktivnosti o kojima je već postignut dogovor svih strana, pri čemu duboko vjerujemo da će i princ Nikola biti ključni protagonista tog procesa.", kazao je Bogdanović.

Počela procedura

Napomenuo je i da je Vlada Crne Gore u vezi sa pomenutim procesom već obavila komunikaciju sa državama u kojima se sada nalaze posmrtni ostaci članova dinastije Petrović Njegoš, tako da je, putem diplomatskih i administrativnih kanala, počela i sama procedura koja prethodi prenošenju.

"Sve što je vezano za prenošenje posmrtnih ostataka dinastije Petrović Njegoš, zapravo, motivisano je našim najiskrenijim osjećanjima privrženosti, te odlučnosti države Crne Gore da iskaže posebno poštovanje ka neizbrisivom tragu i istorijskoj ulozi naše kraljevske dinastije u gradnji i jačanju crnogorskog identiteta. Prenos posmrtnih ostatka u Crnu Goru bi u duhu najuzvišenijih namjera i vrlina pokazao neraskidivu povezanost dinastije Petrović sa svojim slobodarskim narodom. U tom smislu, naša je dužnost da tom uzvišenom cilju ostanemo uslužni i vjerni do kraja.", zaključio je Bogdanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.