Studenti da mjere temperaturu, uprave da kontrolišu nošenje zaštitnih maski
Ilustracija

Preporuke IJZ

Studenti da mjere temperaturu, uprave da kontrolišu nošenje zaštitnih maski

Univerzitet Crne Gore dobio je preporuke od Instituta za javno zdravlje za održavanje predavanja u kojima je propisano da studenti svaki put prije odlaska na fakultet moraju da izmjere tjelesnu temperaturu, a uprave ustanova da kontrolišu nošenje zaštitnih maski.

Navode da studenti, nastavno i dr. zaposleno osoblje ne dolaze na fakultet ukoliko imaju akutne zdravstvene tegobe (npr. simptomi akutne respiratorne ili crijevne infekcije; povišena tjelesna temperature, gubitak čula (osjeta) mirisa i/ili ukusa isl.)

“Obaveza je studenata, nastavnog i nenastavnog osoblja da provjere tjelesnu temperaturu prije polaska na fakultet. U trenutnim epidemiološkim okolnostima, u cilju smanjenja mogućeg rizika za širenje infekcije i okolnosti pod kojima se preporučuje obavljanje nastave (nošenje maski), preporučuje se da univerziteti/ prosvjetne vlasti sagledaju mogućnost skraćivanja dužine trajanja časova na 30 minuta i smanjenja broja časova u toku dana (preporuka je da studenti imaju maksimalno časova)”, navode iz Instituta.

Kako dodaju, nastavno i drugo osobolje na fakultetu kao i studenti, na fakultet dolaze sa maskama na licu, koje su u obavezi da nose sve vrijeme boravka na fakultetu, kao i nakon napuštanja fakulteta. Preporučuje se da student pored maske sa kojom dolazi na fakultet sa sobom ima još najmanje dvije do tri maske u rezervi za slučaj da ima potrebu da promijeni Macicy, kao i posebnu kesu za odlaganje korišćenih maski (posebno ako su to platnene maske koje će vratiti sa sobom radi pranja i ponovnog korišćenja).

“Uprava fakulteta je odgovorna da obezbijedi nadzor nad nošenjem maski i održavanje propisane fizičke distance u prostorijama fakulteta kao i dvorištu fakulteta prilikom dolaska na fakultet, boravka u prostorijama fakulteta i njegovog napuštanja nakon održane nastave. Broj studenata u učionicama, amfiteatrima i vježbaonicama određuje se prema njihovoj veličini, a u skladu sa kriterijumom da svakom studentu treba obezbijediti najmanje 4 m2 prostora “, navode iz Instituta.

Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.