Biserko: Beograd i Moskva su učinili sve da skinu sa vlasti Mila Đukanovića
Sonja Biserko

"Oko 2.000 sveštenih lica radilo u tuđem interesu"

Biserko: Beograd i Moskva su učinili sve da skinu sa vlasti Mila Đukanovića

Osnivačica i predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko je, komentrišući rezultate parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, kazala da je Beograd uradio sve da skine sa vlasti Mila Đukanovića i njegovu Demokratsku partiju socijalista.

"Treba imati na umu da je ofanziva koja je vođena iz Srbije, očigledno i uz potporu Rusije, bila toliko agresivna, toliko nepredvidiva i da je u Crnu Goru ušao ogroman novac. Oko 2.000 sveštenih lica je radilo na terenu. Beograd je uradio sve da skine Mila Đukanovića! Ne zato što je on toliko dugo na vlasti, jer im ne smetaju ni Milorad Dodik, ni Vladimir Putin, ne smeta im, naravno, ni Vučić, već im smeta orijentacija Crne Gore. A to su njena nezavisnost, njeno članstvo u NATO-u i njeno brzo priključivanje Evropskoj uniji", kazala je Biserko u intervjuu za Radio Sarajevo.

Ona je istakla da još uvijek ne znamo šta će biti krajnji rezultat i kakva će biti nova vlada jer je u toku puno pregovaranja i dogovaranja.

"Ključ je u tome da, ko god bude u vlasti, a nadam se da to neće biti Demokratski front, da neće odustati i osujetiti tekovine koje vlast Mila Đukanovića ostavlja iza sebe. To su nezavisnost, članstvo u NATO i EU. To je sada dio umješnosti i mudrosti, prije svega, onih koji su glasali protiv Đukanovića, a ne protiv Crne Gore, jer jedan dio opozicije je i taj. Vrlo je važno da oni sagledaju važnost svoje odluke kojoj strani će se okrenuti u periodu pred nama", naglasila je Biserko.

Treba imati u vidu, isitče ona, zrelost i državničke sposobnosti Mila Đukanovića.

"On je uvijek pod velikim pritiscima, od 1997. godine pa nadalje. Uvijek uz velike drame, velike intervencije sa strane, prije svega iz Beograda. Mislim da on može da "hendluje" tu tranziciju. Bilo da će on dobiti mandat da napravi novu vladu, ekspertsku ili kakvu god. Treba ovdje imati na umu i strane aktere", dodala je ona.

Pobjeda Crkve

Prema njenim riječima, ruski akter na ovim izborima nije bio očigledan, toliko vidljiv. Vjerovatno su, kako objašnjava, bili poučeni iskustvom iz 2016. godine.

"Ali treba imati na umu i članice NATO i EU koji sigurno ne žele da vide na vlasti proruske partije, odnosno DF, te da će vjerovatno u tom kombinovanju narednih sedmica i mjeseci izvući neku proevropsku opciju. U svakom slučaju, Crna Gora ulazi u jednu fazu koja će imati razne izazove, ali je vrlo važno da opstane", istakla je Biserko.

Ona dodaje da rušenje Crne Gore znači novu duboku krizu na cijelom Balkanu, ne samo u našoj zemlji.

"Ovakvi rezultati, rezultati prema kojima bi proruska, prosrpska linija formirala vladu, to je vjetar u leđa srpskim nacionalistima i njihovim aspiracijama, ne samo u Crnoj Gori već i u Bosni i Hercegovini. Prošle nedjelje u časopisu Pečat jedan od saradnika je napisao da je "izlaz na more naš prioritet za budućnost". Od toga neće lako odustati. Treba biti pripremljen za to. Ne samo akteri u regionu, nego i zapadni akteri s obzirom da su se sve vlasti u regionu deklarativno orijentirale ka EU i NATO", navela je ona.

Na pitanje da li se zbog toga slavilo u Beogradu, Banja Luci, u Istočnom Sarajevu i da li je to nova atmosfera devedesetih, Biserko kaže da postoje razne priče.

"Počevši od toga da su, kao, Đukanović i Vučić u nekom dosluhu. Ali to sada sve pada u vodu, jer je njegova (Vučićeva) vlast i te kako bila nazočna u svemu što se dešavalo u periodu prije izbora. Pojedinci iz njegove partije i njegov sin su bili na čelu kolone koja je išla ka granici. Uopšte nije pitanje šta ova vlast želi, bez obzira na te različite izjave koje povremeno dolaze sa strane našeg predsjednika i drugih. To je, apsolutno, doživljeno kao pobjeda, prije svega Srpske pravoslavne crkve", navela je ona.

Sačuvati Crnu Goru

Bitno je, ističe ona, da se Crna Gora sačuva kao stabilan akter u regionu i da se očuva njena orijentacija.

"Bilo je bitno ko je na čelu Crne Gore, jer niko drugi to ne bi mogao sprovesti osim Mila Đukanovića. Mislim da je jako važno da se u periodu pred nama ima u vidu njegov značaj za Crnu Goru i region", poručila je Biserko.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.