Morska voda na 110 crnogorskih kupališta odličnog kvaliteta
Ilustracija

Pokazale analize instituta

Morska voda na 110 crnogorskih kupališta odličnog kvaliteta

Rezultati analize kvaliteta morske vode za period od 24. do 28. avgusta pokazali su da je morska voda na 110 crnogorskih kupališta, na 60 odsto lokacija bila odličnog kvaliteta, na 20,9 dobrog, dok je na 19,1 odsto lokacija voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta.

Kako saopštavaju u JP za upravljanje morskom vodom, analize Instituta za biologiju mora su pokazale da je morska voda veoma dobrog kvaliteta, tj. da je sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju.

"Od ove godine obavlja se nova klasifikacija voda za kupanje i to u četiri klase: "odlične", "dobre", "zadovoljavajuće" i "loše". Od ukupno 18 lokacija na kojima se radi analiza kvaliteta vode u opštini Ulcinj, na njih 11 voda je bila odličnog kvaliteta, dok je na tri kupališta voda bila dobrog kvaliteta i na četiri zadovoljavajućeg. Kada je u pitanju opština Bar, od ukupno 15 lokacija kvalitet vode je na njih 13 bio odličnog kvaliteta, dok je na dvije lokacije dobrog kvaliteta. U Budvi od ukupno 32 lokacije voda bila odličnog kvaliteta na njih 24, na pet dobrog i na tri lokacije zadovoljavajućeg. U opštini Tivat, na šest lokacija morska voda je bila odličnog kvaliteta, na jednoj dobrog, dok je na dvije lokacije voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta. U Kotoru od ukupno 15 uzorkovanih lokacija, na njih šest voda je bila odličnog, na šest lokacija dobrog, dok je na tri lokacije voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta. Od ukupno 21 lokacije u Herceg Novom, na njih šest voda je bila odličnog, na šest dobrog i na devet zadovoljavajućeg kvaliteta", ističe se u saopštenju JP Morko dobro.

Kako su dodali, rezultati ispitivanja kvaliteta morske vode kao i podaci o temperaturi mora, temperaturi vazduha i salinitetu za svako pojedinačno kupalište mogu se pogledati na posebnoj aplikaciji koja se nalazi na Internet stranici www.morskodobro.com koja je dostupna na crnogorskom i engleskom jeziku.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.