Više od 560 požara bukti širom Kalifornije: Milion hektara divljine gori (FOTO)
Foto: USA Today

Četiri vatrogasca poginula

Više od 560 požara bukti širom Kalifornije: Milion hektara divljine gori (FOTO)

Stotine aktivnih požara, uključujući više od 20 glavnih, koje su uglavnom pokrenule munje posljednjih dana, već su zapalili oko milion hektara u Kaliforniji.

Četiri vatrogasca su stradala, javlja CNN, prenosi RTS.

Predsjednik SAD Donald Tramp odobrio je dodatna sredstva za oporavak od požara.

Najstariji državni park u Kaliforniji snažno je oštećen od požara.

Dok se više od 12.000 vatrogasaca bori u Kaliforniji protiv 560 požara, guverner Gevin Njusom kaže da je zatražio sredstva i podršku ne samo od drugih država SAD već i od Kanade i Australije.

pozari

Foto: USA Today

Guverner je rekao da je Australija zemlja "najboljih boraca protiv požara u divljini u svijetu".

"Brinemo šta će se dogoditi nakon nedelje, ako se dogodi još više udara munja i požara. Šta će to značiti za vatrogasce koji bi na linijama mogli biti dvije, tri nedelje, pa čak i mjesec dana", rekao je šef vatrogasne brigade Lukas Spelman.

Jedan od razloga nedostatka resursa je manje zatvorenika koji obično pomažu u gašenju požara, zbog ranih puštanja tokom pandemije kovida 19.

"Zatvorenici vatrogasci su sastavni dio naših vatrogasnih operacija", rekla je portparolka Vatrogasne stanice Kristin Mekmoro.

pozari1

Foto: USA Today

Dan nakon što je guverner Gavin Njusom rekao da se skoro svaki vatrogasni resursi u Kaliforniji bori protiv vatre, predsjednik Donald Tramp u subotu je odobrio da se iz federalnog budžeta izdvoje sredstva za oporavak u područjima zahvaćenim divljim požarima.

Ta područja uključuju okruge Lejk, Napa, San Mateo, Santa Kruz, Solano, Sonoma i Iolo, navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.