Više od 60 hiljada Italijana potpisalo peticiju kojom traže imena političara koji su uzeli pomoć
Ilustracija

Više od 60 hiljada Italijana potpisalo peticiju kojom traže imena političara koji su uzeli pomoć

Više od 60 hiljada Italijana potpisalo je peticiju da nacionalni penzioni fond INPS otkrije imena parlamentaraca koji su tražili i dobili pomoć u iznosu od 600 eura. Peticiju je pokrenuo uticajni dnevni list “Il fatto Quotidiano”.

Pomoć je jedna od mjera koje je italijanska vlada donijela u vrijeme karantina da bi olakšala onima koji su zbog pandemije virusa korona imali probleme na poslu, a namijenjena je prije svega osobama sa niskim primanjima, prenosi Tanjug.

Danas će se predsjednik penzionog Fonda da obrati i parlamentu i očekuje se da će saopštiti imena onih koji su, kako ih u javnosti kvalifikuju “sramno posegnuli za pomoći koja je bila namijenjena onima koji su zbog pandemije imali financijske probleme".

Vijest da je petoro parlamentaraca, koji mjesecno primaju 13.000 eura i oko dvije hiljade regionalnih i opstinskih političara uzelo pomoć, iako su njihove plate nekoliko hiljada eura, izazvala je ogorčenje Italijana, oštre osude političara i partija, a traže se i ostavke i kazne.

Imena onih koji su uzeli 600 eura zaštićena su zakonom o privatnosti, ali neki su se, pod pritiskom javnosti i zahtjevom lidera partija, već javili, a dugi su otkriveni slučajno.

Još veći bijes javnosti izazvala su pravdanja kao “nisam znao”, “pomoć trazio sekretar”, “supruga” ili “uzeli da bi novac dali u dobrotvorne svrhe”.

Političari koji su uzeli pomoć su iz svih partija, među poznatim imenima prednjače po broju članovi stranke “Liga”.

Neki su već suspendovani, iako je predsjednik “Lige” Mateo Salvini najavio da će da budu izbačeni iz stranke.

U regiji Veneto zamjenik predsjednika regije koji je takođe uzeo 600 eura, neće da bude kandidovan na istu poziciju na predstojećim izborima u septembru.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.