Pokrajina u Španiji zabranila pušenje zbog koronavirus
Ilustracija

Mjera predostrožnosti mogla bi da se proširi na čitavu državu

Pokrajina u Španiji zabranila pušenje zbog koronavirus

Galicija, pokrajina na sjeverozapadu Španije, zabranila je pušenje na ulicama i javnim mjestima poput bašta kafića kako bi suzbila širenje koronavirusa, a mjera bi mogla da se proširi i na ostatak Španije.

Mjera stupa na snagu u četvrtak i odnosi se na mjesta gdje ne postoji udaljenost od minimalno dva metra među osobama, navedeno je u službenom dokumentu koji je u sredu objavila regionalna vlada.

Galicija, pokrajina s 2,7 miliona stanovnika, trenutno ima 827 zaraženih osoba, što je 87 više nego dan ranije, prenosi portal Pobjeda.

Nakon što je 21. juna ukinuto vanredno stanje u Španiji svaka pokrajina uvodi svoje mjere.

Ovu mjeru je regionalnoj vladi predložio tamošnji tim ljekara specijalizovanih za prevenciju bolesti Covid-19, nakon sastanka održanog u srijedu. Smatraju da duvanski dim predstavlja visoki rizik za širenje koronavirusa.

"Prilikom pušenja cigareta ili korišćenja električnih cigareta na javnim i otvorenim mjestima, uključujući bašte, može biti izuzetak jedino ako čitavo vrijeme postoji udaljenost od dva metra od drugih osoba", navedeno je u dokumentu.

Takvi prostori moraju biti dovoljno prostrani da niti u jednom trenutku ne može doći do smanjenja propisane udaljenosti između pušača i prolaznika, ili pušača i ostalih osoba.

"Više članova lekarskog tima se složilo kako pušenje bez ikakvog ograničenja, poput onog u baštama, s drugim osobama u blizini ili u zonama gdje cirkuliše veći broj stanovnika, predstavlja visoki rizik od širenja virusa i infekcije", izjavio je predsjednik galicijske vlade Alberto Nunjez Feijo na konferenciji za medije posle sastanka ljekarskog tima.

"Ideja je da se zabrani pušenje na ulicama ili javnim mjestima gdje nije moguće održati fizičku udaljenost. Kada pušač hoda, kada je u pokretu, dimom može da naškodi osobama koje se zateknu u njegovoj blizini", dodao je.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.