Bivši vojnici iz Istočne Evrope pljačkali luksuzne kuće u Španiji
Ilustracija

Članovi bande uhapšeni

Bivši vojnici iz Istočne Evrope pljačkali luksuzne kuće u Španiji

Španska policija uhapsila je članove bande sastavljene od bivših vojnika iz Istočne Evrope koji su navodno pljačkali kuće u Malagi i Marbelji. Zahvaljujući vojnom iskustvu pljačke su izvodili do savršenstva, navode u policiji i bilježe "modus operandi" – ciljali su luksuzne kuće u blizini golf terena, pljačkali u periodu od 19 do 22 časova, a na lokaciji se zadržavali do 10 minuta.

Šest osoba je uhapšeno u srijedu, uključujući i vođu bande iz Albanije, a kod pljačkaša je pronađeno skladište ukradenog nakita, satova, novca, oružja i lažnog oružja.

"Imali su čak i mačete, bušilice za sefove, kompjutersku opremu", navodi se u izvještaju policije.

Banda je navodno izvela 71 krađu iz luksuznih domova i firmi, uglavnom u Marbelji.

"Sa njihovim znanjem i vojnim tehnikama, bili su brzi i efikasni. Koristili su specijalne kontranadzorne mjere dok su išli u pljačke – da li vozilima ili pješke – mijenjajući pravac i praveći neočekivana zaustavljanja. Utrenirani su da uđu na bilo koje imanje, bez obzira na visinu ograde", navela je policija.

Vjeruje se da je vođa bande takođe učestvovao u pljačkama, uvijek noseći vatreno oružje.

"Njihova vojna obuka omogućila im je da pljačke budu izvedene do savršenstva, ostavljajući malo tragova", ističu u španskoj policiji.

Modus operandi – luksuzne kuće, zadržavanje do 10 minuta i golf tereni. Ipak, uočena su pojedina pravila.

Banda je, kako je izvijestila španska policija, uvijek ciljala luksuzne kuće, a pljačkala u periodu između 19 i 22 časova.

Na lokaciji su provodili od sedam do 10 minuta u prosjeku, a svaka akcija podrazumijevala je opremu za razbijanje vrata i prozora.

"Uvijek su birali kuće koje su u blizini prostranih golf terena, da bi lakše mogli da se neometano izvuku", bilježi lokalna policija.

Članovi bande koristili su isto skrovište iz kojeg su kretali u pljačke.

"Vođa bande je iz svoje kuće uvijek izlazio u normalnoj odjeći i ništa nije nosio sa sobom. Iz tog skrovišta su izlazili sa maskama i opremom za pljačkanje", zaključuju u policiji.

Policija je saopštila da su članovi bande često maltretirali osobe koje su se zatekle na licu mjesta tokom pljački, a da je pomoć pri hapšenju pružio lokalni biznismen.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.