Ramuš Haradinaj mogući kandidat za predsjednika Kosova
Ramuš Haradinaj

Ramuš Haradinaj mogući kandidat za predsjednika Kosova

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj može da bude kandidat za kosovskog predsednika, saopšteno je nakon sastanka savjeta stranke održanog u Prištini.

Zamjenik predsjednika ABK-a Ardijan Ðini izjavio je da postoje inicijative da Haradinaj bude kandidat za predsjednika.

Prema njegovim riječima, moguće su nove okolnosti kada je u pitanju izbor predsjednika, čak iako ne bude potvrđena optužnica protiv aktuelnog predsjednika Hašima Tačija, prenosi Radio slobodna Evropa.

"Svi se nadamo da optužnica neće da bude potvrđena, ali ipak za četiri ili pet mjeseci moramo da uđemo u proces izbora predsjednika", rekao je Ðini.

Haradinaj je na profilu na Fejsbuku potvrdio da on može da bude kandidat za predsjednika.

"Vjerujem da ću da budem kandidat za predsjednika, ako se o tome raspravlja na osnovu ustava, to smatram velikom odgovornošću i posebna mi je čast", napisao je Haradinaj.

Partneri u vladajućoj koaliciji na Kosovu, Alijansa za budućnost Kosova i Demokratski savez Kosova, nisu se dogovorili o poziciji predsjednika, nakon što Tačiju istekne mandat u proljeće 2021. godine.

Specijalizovano tužilaštvo je krajem juna saopštilo da je 24. aprila proslijeđena na potvrđivanje optužnica za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti protiv kosovskog predsjednika Hašima Tačija, lidera Demokratske partije Kosova Kadri Veseljija i još nekih bivših pripadnika OVK, čija imena nisu objavljena.

Tači je naveo da će, ako optužnica protiv njega bude potvrđena, da podnese ostavku na mjesto predsjednika.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.