Rađenović: Kao nova vlast u Budvi donijećemo odluku o isplaćivanju dječjeg dodatka za svu djecu Budve do navršene 2. godine
Blažo Rađenović

Rađenović: Kao nova vlast u Budvi donijećemo odluku o isplaćivanju dječjeg dodatka za svu djecu Budve do navršene 2. godine

Koliko su institucije sistema zabrinute i iskreno se zalažu i rade na povećanju nataliteta u Crnoj Gori dovoljno govori podatak da je za svako novorođeno dijete predviđena finansijska pomoć države u iznosu od 112 eura, kazao je danas nosilac budvanske liste URA Blažo Rađenović.

On napominje da je Opština Budva odlukom Skupštine opredijelila da se svakom bračnom paru sa stalnim prebivalištem u Budvi za novorođenče dodijeli jos 300€.

“2019. godine je ukupno za novorođenčad isplaćeno 65.400,00€, dok je za ovu godinu budžetom planirano 110.000,00€ zajedno sa isplatama jednokratne socijalne pomoći, što su mala sredstva za opštinu koja ima preko 20.000 stanovnika”, smatra Rađenović.

“Imajući u vidu poražavajuće podatke i ponižavajući životni standard u kojem prosječna potrošačka korpa u državi iznosi 644€, prosječna zarada 520€, a minimalac 222€, te da su obaveze za rentiranje stana sa mjesečnim komunalijama oko 350-400€, postavlja se pitanje koliko je od stvarne pomoći roditeljima ukupna, opštinska i državna, naknada za novorođenu bebu od 412 €, izuzev da posluži da se obezbijede dvije do tri elementarne stvari za bebu.“Kad uzmemo u obzir koliko se budžetskog novca svih građana potroši recimo samo po osnovu ugovora sa kompanijom "Lovćen film", gdje opština izdvaja sredstva i za programske sadržaje, daje prostor bez naknade i finansira troškove električne enrgije koje su oko 3.000 € mjesečno, smatramo da bi dio tih sredstava morao biti preusmjeren za pomoć bračnim parovima koji dobiju novorođenče”, kaže Rađenović.

Ističe da će lista čiji je nosilac “URA za sve građane Budve - Crno na bijelo” nakon 30. avgusta iz pozicije nove budvanske vlasti donijeti odluku kojom će predvidjeti isplatu redovnog mjesečnog dodatka za svako novorođeno dijete, sve do njegove/njene navršene dvije godine, u visini od 60 do 80 € mjesečno u zavisnosti od budžeta.

“Ako uzmemo u obzir prošlu godinu kada je oko 400 beba rođeno na teritoriji opštine Budva, na godišnjem nivou bi se u skladu sa predloženim iznosom taj izdatak kretao od 288.000 do 384.000€, što je na nivou jedne mjesečne plate za zaposlene u organima lokalne uprave i samouprave Opštine Budva.Pored toga, zalagaćemo se za donošenje odluke prema kojoj će se omogućiti isplata jednokratne novčane pomoći u visini od 300,00€ za djecu sa smetnjama u razvoju, ali i ukidanje naplate usluga Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama i poteškoćama u razvoju”, dodaje nosilac liste URA u Budvi.

Rađenović napominje da će putem ovakvih mjera socijalne politike URA pomoći u troškovima odgoja beba i pružiti neku vrstu sigurnosti, ali i pomoći roditelje i djeci sa smetnjama u razvoju u svakodnevnoj borbi zbog koje su istinski društveni heroji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.