Vuleković: Dojenje najbolja preventiva virusnih infekcija, ne postoji adekvatna zamjena majčinog mlijeka
Ilustracija

Svjetska nedelja dojenja

Vuleković: Dojenje najbolja preventiva virusnih infekcija, ne postoji adekvatna zamjena majčinog mlijeka

U toku je Svjetska nedjelja dojenja, koja se svake godine obilježava u više od 170 zemalja svijeta kako bi se povećalo znanje i svijest o značaju i prednostima dojenja i obezbijedila podrška dojenju. U Crnoj Gori sve je manje novorođenčadi koja se podižu na prirodnoj ishrani, iako pedijatri kažu da nema bolje prevencije od virusnih infekcija i drugih bolesti od majčinog mlijeka.

Zvanični datum Svjetske nedjelje dojenja na globalnom nivou je od 1. do 7. avgusta, ali se državama, organizacijama i institucijama predlaže da za obilježavanje i aktivnosti povodom Svjetske nedjelje dojenja izaberu najprikladnije datume u njihovim zemljama. 

Ove godine posebno je važno pričati o ovoj temi, apeluju pedijatri, jer od virusne infekcije nema bolje zaštite od majčinog mlijeka.

"Mi se svake godine sjetimo dojenja u toku te Svjetske nedjelje dojenja, mi pedijatri i malo više. Znači ne sjetimo se samo tada, nego se sjetimo i tokom čitave godine. U suštini nikad nije bilo važnije potencirati dojenje nego u ovim danima sad, zbog toga što imamo sve više i više i virusnih infekcija i drugih bolesti za koje ne postoji bolja prevencija od uvođenja dojenja, odnosno dovoljno dugog dojenja tokom razvoja djeteta", kazao je pedijatar dr Siniša Vuleković za Novu M.

Benefiti dojenja kako za majku tako i za dijete su, prema riječima Vulekovića, mnogobrojni.

Ono predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se zadovolji potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom. Osim što zadovoljava potrebu za hranom, dijete ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije.

"Ja ću se samo dotaći najvažnijih, imunološki razvoj djeteta je ipak drugačiji kad dijete doji, nego kad smo prisiljeni da dajemo vještačku prehranu. Takođe i majka ima benefite od dojenja zbog toga što i njeno zdravstveno stanje, njeno mentalno i fizičko zdravlje je mnogo bolje i kvalitetnije ako uspostavi laktaciju na vrijeme, i ako uspostavi taj odnos sa svojim djetetom na vrijeme kvalitetno", poručio je Vuleković.

Napominje i da ne postoji nekvalitetno majčino mlijeko.

"Mlijeka ili ima ili ga nema u dovoljnim količinama, a ta priča da li je mlijeko kvalitetno to je u suštini jedna dublja psihološka priča.  Da samo nekih 10 - 15 posto slučajeva može da bude nedovoljna količina u određenom momentu, ništa drugo, što se tiče kvaliteta, kvalitet je uvjek prisutan", pojašnjava pedijatar.

Majčino mlijeko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i djeteta do navršene druge godine života, kaže struka.

"Stavovi o dužini dojenja su različiti. Najnoviji stavovi idu čak i do dvije godine. Mi smo zadovoljni u ovim našim okolnostima ukoliko uspijemo da to dovedemo i do 6 mjeseci", ističe Vuleković.

Svi ovi benefiti nijesu izgleda dovoljni pa je broj novorođenčadi i odojčadi na prirodnoj ishrani u Crnoj Gori sve manji. Stoga doktor Vuleković apeluje na sve buduće majke da se prije porođaja što bolje pripreme kako bi uspostavile laktaciju, jer je majčino mlijeko ono što je nazdravije za njihovo dijete.

"Generalni savjet je da budu jako jako zadovoljni i srećni što su dobili zdravo dijete i da u njemu uživaju maksimalno. Naš je posao samo da im malo pomognemo u tome", naglašava pedijatar.

Dakle, dojenje nudi najbolji početak života i adekvatan rani razvoj, zbog čega je potrebno dati podršku majkama i promovisati dojenje u svakoj prilici i na svakom mjestu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.