Mlijeko vakcinisanih majki sadrži antitijela
Ilustracija

Izraelska studija potvrdila

Mlijeko vakcinisanih majki sadrži antitijela

Istraživanje sprovedeno u Izraelu pokazalo je da ima antitijela u majčinom mlijeku žena vakcinisanih protiv kovida-19.

Deset majki koje doje, zaposlenih u bolnici Ihilov u Tel Avivu, a vakcinisane su, pristalo je da da uzorke svog mlijeka i u svim uzorcima nađena su antitijela čak i posle jedne doze vakcine.

Nedelju dana posle druge doze nivo antitijela se povećao, prenijeli su izraelski mediji.

Istraživači su otkrili da je stvaranje antitijela u mlijeku i krvi sinhronizovano i da antitijela u majčinom mlijeku mogu da neutrališu i blokiraju vezivanje virusa za receptor na ćeliji domaćina, što je ključna sposobnost vakcine da spriječi oboljenje.

Profesor Ariel Mani koji je vodio to malo istraživanje sprovedeno u saradnji sa Univerzitetom Tel Aviv izjavio je za javni servis Kan da su rezultati dovoljno značajni da potvrde važnost vakcinisanja žena koje doje, u nadi da to takođe može da doprinese zaštiti njihove djece.

„Značenje studije nije sasvim jasno, ali je jasno da je imuni odgovor dovoljno dobar za antitijela da se prenesu u majčino mlijeko i mi znamo po ostalim vakcinama da postoji povećanje antitijela u majčinom mlijeku“, rekao je Mani, objasnivši da se antitijela po svoj prilici apsorbuju u probavnom traktu i da to može da pruži zaštitu bebama.

Doktor Jariv Vajn sa Telavivskog univerziteta izjavio je za TV Kanal 12 da „ohrabrujući podaci pokazuju da vakcinisanje žena koje doje podstiče stvaranje važnih antitijela u majčinom mlijeku što može doprinijeti zaštiti bebe koja se doji“.

U Izraelu se trudnicama i ženama dojiljama savjetuje da se vakcinišu. Neke trudnice su preminule od kovida-19, a desetine ih se ozbiljno zarazilo koronavirusom.

I mada vakcinisanje dece za sada nije dozvoljeno, premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je u da je u kontaktu sa Fajzerom i da će ta farmaceutska kompanija uskoro objaviti da se mogu imunizovati i mlađi od 16 godina.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.