Đukanović i Orav, foto: Predsjednik.me

Đukanović i Orav

"Crnogorsko društvo korak bliže evropskom"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u oproštajnu posjetu šefa Delegacije EU u Podgorici ambasadora Aiva Orava.

Đukanović je zahvalio Oravu na izuzetno dobroj saradnji sa crnogorskim institucijama i ličnom doprinosu napretku koji je Crna Gora ostvarila u procesu evropskih integracija, uz uvjerenje da je crnogorsko društvo danas nakon isteka njegovog mandata korak bliže evropskom.

"U ovom periodu zaokružili smo važnu fazu otvaranja pregovaračkih poglavlja, i sada nam ostaje zadatak da počev od njemačkog predsjedavanja EU, uz snažan fokus na mjerilima u poglavljima 23 i 24, započnemo intenzivniji proces zatvaranja poglavlja", kazao je Đukanović.

On je zahvalio ambasadoru i za uložene napore u pospješivanju procesa učvršćivanja povjerenja između političkih i društvenih subjekata u Crnoj Gori, kao teškog naslijeđenog pitanja na kojem su zajedno radili.

Predsjednik je iskazao  posebnu zahvalnost za pomoć EU Crnoj Gori u suočavanju sa pandemijom COVID-19.

"Podrška za hitnu pomoć, osposobljavanje i dalji razvoj zdravstvenog sistema vrijedna 53 miliona eura, prevazilazi sve ostale donacije", naglasio je Đukanović, dodajući da najavljeni ekonomsko-investicioni program podrške EU Zapadnom Balkanu predstavlja ohrabrenje da ćemo uspjeti da uz tu pomoć stabilizujemo ekonomiju i obezbijedimo nastavak dinamičnog ekonomskog razvoja.

Orav je uz zahvalnost za prijem iskazao zadovoljstvo veoma dobrom saradnjom sa Đukanovićem, Vladom i  ostvarenim povjerenjem sa gotovo svim učesnicima u političkom životu Crne Gore. Na toj liniji istakao je da će politički dijalog biti još važniji nakon izbora, što je značajno za dalji put integracije Crne Gore u EU.

On je čestitao Crnoj Gori na otvaranju svih pregovaračkih poglavlja, izražavajući nadu da će uskoro uslijediti dinamičan proces zatvaranja pregovaračkih poglavlja.

Uz ocjenu da odlazi iz Crne Gore u trenutku kada EU potvrđuje odlučnost politike proširenja, posebno je istakao značaj ispunjavanja obećanja o pomoći EU za region, visoko cijeneći reakciju Crne Gore na tu podršku.

Ambasador je poručio da će napredak u oblasti medijskih sloboda biti važno mjerilo u narednom Izvještaju o napretku na jesen.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.